Още по темата

Премиерът Бойко Борисов и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между двете страни, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днешната среща е първа на подобно ниво в историята на двустранните отношения, установени през 1995 г.

„Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения“, бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател.

Саудитска Арабия е един от основните играчи в арабския свят, с влияние в ислямските страни и заради статута си на попечител на двете най-свещени за мюсюлманите места - Медина и Мека, където се е родил и живял пророкът Мохамед. По територия страната е два пъти по голяма от общата територия на Франция и Германия.

Кралството е един от най-големите производители на петрол - в пустините на страната сенамират една четвърт от световните запаси. Значението на Саудитска Арабия като износител на петрол обуславя и взаимозависимостта със Запада, отбелязва Би Би Си.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА 

Иран върна самолета на Борисов. Не знаели, че е той

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ПОСРЕЩНАХА БОЙКО БОРИСОВ В САУДИТСКА АРАБИЯ

По време на срещата е било изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд. Получено е уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за

развитие на търговско-икономическите отношения,

като е било подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал. Като перспективни са посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти.

Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Източник: Фейсбук/Бойко Борисов

По-късно

престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети министър-председателя Бойко Борисов

в резиденция „Крал Сауд”, където българският премиер е настанен по време на визитата си. Срещата не беше в предварителната програма на Бойко Борисов.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман Ал-Сауд се свързва с поредица реформи, отварящи страната.

Саудитска Арабия: Връщаме се към умерен ислям

Саудитският крал смени наследника си

Неом - градът на бъдещето, с амбиция да е център на света

Историческо: Саудитска Арабия позволи на жените да шофират

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си”,

посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

Те изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите. Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие, с посочва в съобщението на правителствената информационна служба.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК