• „Удивително просто! И удивително мощно!“ - така доц. Ружа Маринска определи каменните Човеци на Зиятин Нуриев още през 2013.

  1/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  „Удивително просто! И удивително мощно!“ - така доц. Ружа Маринска определи каменните Човеци на Зиятин Нуриев още през 2013.

  22 снимки
 • Струва ми се, че това обобщава най-точно иновативния и задълбочен подход на един от най-талантливите български автори.

  2/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Струва ми се, че това обобщава най-точно иновативния и задълбочен подход на един от най-талантливите български автори.

 • Задълбочен, защото скулпторите му сякаш идват от древни времена /Ако имам кумир, това е Египет - казва Зиятин/. Иновативен, защото съвременните форми и изчистените линии са първото, което зрителят усеща.

  3/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Задълбочен, защото скулпторите му сякаш идват от древни времена /Ако имам кумир, това е Египет - казва Зиятин/. Иновативен, защото съвременните форми и изчистените линии са първото, което зрителят усеща.

 • Роден в кърджалийското село Мост през 1955 г. Завършва Художествената академия в София през 1982 г. със специалност „скулптура”. До 1992 г. твори в България, а след това е поканен и основава ателие по скулптура в Университет Мармара в Истанбул, във Факултета по Изящни Изкуства, където и до днес е водещ преподавател.

  4/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Роден в кърджалийското село Мост през 1955 г. Завършва Художествената академия в София през 1982 г. със специалност „скулптура”. До 1992 г. твори в България, а след това е поканен и основава ателие по скулптура в Университет Мармара в Истанбул, във Факултета по Изящни Изкуства, където и до днес е водещ преподавател.

 • Настоящата изложба на Зиятин Нуриев в Галерия Арте включва предимно скулптури от базалт, камък емблематичен за неговото творчество. Това дълго очаквано събитие, отлагано няколко пъти заради ограниченията в пътуването, осъществяваме с нестихващо вълнение сред колеги, почитатели и колекционери.

  5/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Настоящата изложба на Зиятин Нуриев в Галерия Арте включва предимно скулптури от базалт, камък емблематичен за неговото творчество. Това дълго очаквано събитие, отлагано няколко пъти заради ограниченията в пътуването, осъществяваме с нестихващо вълнение сред колеги, почитатели и колекционери.

 • Ето какво написа Зиятин за настоящата изложба: „Основните теми в които мога да събера моите работи са две: първата е „ХОМО ЕРЕКТУС“, втората е „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

  6/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Ето какво написа Зиятин за настоящата изложба: „Основните теми в които мога да събера моите работи са две: първата е „ХОМО ЕРЕКТУС“, втората е „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

 • Промяната на съдбата създанието ЧОВЕК започва с изправянето му върху двата си крака което му дава възможност да ползва освободените други два крака, предни, за други неща.

  7/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Промяната на съдбата създанието ЧОВЕК започва с изправянето му върху двата си крака което му дава възможност да ползва освободените други два крака, предни, за други неща.

 • В началото е било само за оцеляване. Необременен от нищо е взимал от природата само толкова колкото му е нужно, без да я ощетява. Затова и пластичния език в работите е крайно изчистен, без излишни детайли и подробности.

  8/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  В началото е било само за оцеляване. Необременен от нищо е взимал от природата само толкова колкото му е нужно, без да я ощетява. Затова и пластичния език в работите е крайно изчистен, без излишни детайли и подробности.

 • След това почва периода с който ние ЧОВЕЦИТЕ се гордеем че сме най-висшето създание на природата. Придобиваме невероятни способности и познания но съзнанието ни се влачи по земята. Егото превзема цялото ни същество и стигаме до положение да не можем да понесем тежестта на собствения си гений.

  9/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  След това почва периода с който ние ЧОВЕЦИТЕ се гордеем че сме най-висшето създание на природата. Придобиваме невероятни способности и познания но съзнанието ни се влачи по земята. Егото превзема цялото ни същество и стигаме до положение да не можем да понесем тежестта на собствения си гений.

 • Тези помисли, които съвсем нямат претенциите на научно подредени мисли, а са опити за организация на хаоса, еволюираха моите по късни работи в „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

  10/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Тези помисли, които съвсем нямат претенциите на научно подредени мисли, а са опити за организация на хаоса, еволюираха моите по късни работи в „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

 • Моите работи не са послания към никого, защото в днешно време всеки говори, а никой никого не слуша. Моите работи са безмълвни разговори със себе си.

  11/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Моите работи не са послания към никого, защото в днешно време всеки говори, а никой никого не слуша. Моите работи са безмълвни разговори със себе си.

 • Що се отнася до “творческия процес“ при мене нещата не са на принципа “търсене“ а са на резултат “намиране“. Нещата се получават толкова непринудено, че аз не полагам никакви усилия а просто докосвам камъка.“ /Зиятин Нуриев, юни 2021/

  12/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Що се отнася до “творческия процес“ при мене нещата не са на принципа “търсене“ а са на резултат “намиране“. Нещата се получават толкова непринудено, че аз не полагам никакви усилия а просто докосвам камъка.“ /Зиятин Нуриев, юни 2021/

 • Роден на 08.05.1955 година в с.Мост, Кърджалийски окръг През 1974 година завършва Художествена Гимназия в Казанлък, а 1982 година Художествената Академия в София.

  13/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Роден на 08.05.1955 година в с.Мост, Кърджалийски окръг През 1974 година завършва Художествена Гимназия в Казанлък, а 1982 година Художествената Академия в София.

 • Първата му професионална изява е веднага, една седмица след дипломирането от Академията е участие с две работи в Национална Младежка Изложба в София където и двете му работи се откупуват от Градска Художествена Галерия – Варна и от Софийска Градска Художествена Галерия.

  14/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Първата му професионална изява е веднага, една седмица след дипломирането от Академията е участие с две работи в Национална Младежка Изложба в София където и двете му работи се откупуват от Градска Художествена Галерия – Варна и от Софийска Градска Художествена Галерия.

 • Веднага същата година спечелва конкурса за участие в много авторитетния за времето си „Международен Симпозиум по Скулптура“ в Отманли /парк Росенец/, Бургас, където спечелва Голямата Награда.

  15/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Веднага същата година спечелва конкурса за участие в много авторитетния за времето си „Международен Симпозиум по Скулптура“ в Отманли /парк Росенец/, Бургас, където спечелва Голямата Награда.

 • До 1992 година работи на свободна практика в България. През 1991 година отива за пръв път като турист в Истанбул. Лято е и всички галерии са затворени. На един булевард минавайки покрай един търговски център придружаващия го приятел казва, че май тука има една галерия. На фасадата има надпис “VAKKO” .

  16/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  До 1992 година работи на свободна практика в България. През 1991 година отива за пръв път като турист в Истанбул. Лято е и всички галерии са затворени. На един булевард минавайки покрай един търговски център придружаващия го приятел казва, че май тука има една галерия. На фасадата има надпис “VAKKO” .

 • Вътре всичко е бляскаво и пищно. След като разглеждат изложбата на втория етаж се предстаят на уредничката и й подават мижавата черно-бяла диплянка която е носена предвидливо за подобни случаи. След прехвърлени 3-4 страници веднага идва предложение за изложба.

  17/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Вътре всичко е бляскаво и пищно. След като разглеждат изложбата на втория етаж се предстаят на уредничката и й подават мижавата черно-бяла диплянка която е носена предвидливо за подобни случаи. След прехвърлени 3-4 страници веднага идва предложение за изложба.

 • Оказва се че това е най-популярната и авторитетна галерия в Турция. Още същата година открива първата си изложба във “Vakko”, Анкара / тогава “Vakko” имат верига от три галерии/

  18/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Оказва се че това е най-популярната и авторитетна галерия в Турция. Още същата година открива първата си изложба във “Vakko”, Анкара / тогава “Vakko” имат верига от три галерии/

 • Вследсвие на тази изложба Зиятин Нуриев получава покана да преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства към Университета МАРМАРА В Истанбул Където още е преподавател.

  19/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Вследсвие на тази изложба Зиятин Нуриев получава покана да преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства към Университета МАРМАРА В Истанбул Където още е преподавател.

 • Що се отнася до “творческия процес“ при мене нещата не са на принципа “търсене“ а са на резултат “намиране“. Нещата се получават толкова непринудено, че аз не полагам никакви усилия а просто докосвам камъка.“ /Зиятин Нуриев, юни 2021/

  20/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Що се отнася до “творческия процес“ при мене нещата не са на принципа “търсене“ а са на резултат “намиране“. Нещата се получават толкова непринудено, че аз не полагам никакви усилия а просто докосвам камъка.“ /Зиятин Нуриев, юни 2021/

 • Изложбата скулптура „Докоснати камъни” на Зиятин Нуриев може да бъде видяна до 28 юни 2021 г. в Галерия „Арте” на ул. „Бузлуджа“ №31 в София, като се спазват всички необходими мерки за безопасност

  21/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев

  Изложбата скулптура „Докоснати камъни” на Зиятин Нуриев може да бъде видяна до 28 юни 2021 г. в Галерия „Арте” на ул. „Бузлуджа“ №31 в София, като се спазват всички необходими мерки за безопасност

 • 22/22 „Докоснати камъни” от Зиятин Нуриев