25

П ротиворечивият режисьор на документални филми Ник Брумфийлд остро разкритикува хитовия филм "Американски снайперист", като го определи като "фашизъм" и сравни мощните му внушения с нацистката пропаганда от времето на Адолф Хитлер.

Името на Брумфийлд нашумя с поредица от успешни негови ленти за кончините на Кърт Кобейн, Тупак Шакур, Ноториъс Би Ай Джи и др.

Той се нахвърли върху номинирания за "Оскар" филм на Клинт Истууд, в който се разказва истинската история на морския десантчик Крис Кайл.

Лентата получи и други критики, че възхвалява хладнокръвните убийства.

В дебата се включи и Брумфийлд: "Сюжетът явно показва, че САЩ вече не са световен лидер. Успехът на лентата в бокс-офиса е направо плашещ. Хората винаги са гледали на САЩ като страна, която ще ги поведе към бъдещето. А като гледам "Американски снайперист" си мисля, че се връщаме назад, и Адолф Хитлер би се гордял, ако неговите хора заснемат подобно нещо".

Според Брумфийлд кинотворбата показва, че Америка е в упадък, че се е вглъбила в себе си и вече не е световен лидер. Тя се стреми да върне хората към първичните им инстинкти.

По-рано тази година първата дама на САЩ защити филма "Американски снайперист", критикуван заради неглижираното представяне на Иракската война.

"Знам за критиките към "Американски снайперист", наистина са повече от нормалното. Но този филм трогва, тъй като предизвиква много емоции.

Чувала съм от първа ръка как са стояли нещата в Ирак, от американски войници, били там, и от семействата им", заяви Мишел Обама на мероприятие, чиято цел бе да окуражи Холивуд да представя акуратно преживяното от военните ветерани.

"Филмът е комплексно и емоционално описание на един военен ветеран и неговото семейство, пълно и цялостно предаване на пътуването, което нашите мъже и жени в униформа предприемат и трябва да издържат. Показан е стресът и трудното балансиране между завръщането у дома на войника и необходимостта да замине отново на мисия, но това е и филм за любовта към семейството и родината".

"Американски снайперист" на режисьора Клинт Истууд разказва историята на бившия "тюлен" Крис Кайл, изигран от Брадли Купър. Кайл има записани 255 убийства (160 потвърдени) от войните в Ирак, където участва в 4 мисии. Въпреки критиките филмът се радва на голям касов успех, като до момента е спечелил над 200 млн. долара.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@