1

Ж ените в "ПриятелКи мои" на Теди Москов са по-смели, "по-откачени" от мъжете във филма на Марио Моничели "Приятели мои", вдъхновил режисьора за спектакъла.

Премиерата е днес в Малък градски театър "Зад канала".

"Сюжетът е доста преработен, но ситуацията е същата - жени бягат от задълженията си вкъщи, както мъжете във филма. Това е моя отдавнашна идея - за представление с жени по филм с мъже, на принципа как неподходящото може да се окаже подходящо", коментира Теди Москов.

Режисьорът, както обикновено, залага на гротеската и абсурда. За него спектакълът е връщане към традиционната драстична комедия, без особени дълбочини, която много обича. Той е автор на текста заедно със Симон Шварц. Художник е Свила Величкова, композитор - Антони Дончев.

Четирите актриси и четиримата актьори в представлението играят по няколко роли. Мая Новоселска е журналистка, която прекарва нощите в редакцията на вестника, за да не си е у дома, при педантичния си син счетоводител, лишен от всякакво чувство за хумор - в изпълнение на Никола Мутафов.

Светлана Янчева предпочита да е със счупен крак в болницата, отколкото с невръстните си ревливи деца и непохватния съпруг - Владимир Зомбори, който е още барман, полицай, разказвач и дори . . . млада съпружеска двойка - с "разполовен" грим и костюм.

В триото приятелки от училище, които обичат "да се гъбаркат" с другите, е и Христина Караиванова - като срамежлива жена, но с неособено добро реноме.

Една от "жертвите" им е недочуващ пенсиониран пощальон, който от дете мечтае да попадне в мафията - в ролята е Васил Банов. Напористите дами "не прощават" и на "разплакания полицай" - Иван Петрушинов, който "се трепе" от сутрин до вечер, но така и не успява да напише въжделения акт - за каквото и да било нарушение.

Към щурата женска компания се присъединява Албена Михова - професор травматолог, която, за да не бъде съкратена, "набира" пациенти с различни "хватки" - като скриване на табелата, че подът в бара е мокър. Актрисите се появяват също като архитектурно-строителен екип, който подготвя разрушаването на фонтана "Ди Треви", за да бъде построена магистрала през площада с един от най-забележителните символи на Рим.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@