Енергийният министър е за плавно повишаване цената на тока
Васил Щонов   
Източник: БГНЕС
18

У величението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства, заяви в интервю за БТА служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, каза Щонов.

От Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката. Всички участници на пазара на електроенергия
трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, посочи още Щонов.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов. Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Следва пълният текст на интервюто:

- Министър Щонов, защо според Вас ръководството на "Южен поток България" не се е съобразило с Вашето разпореждане и е пристъпило към увеличаване на капитала? Какви ще бъдат действията Ви по проекта "Южен поток" и проектната компания за България оттук нататък?

- Реализацията на проекта "Южен поток" ще донесе за страна ни ползи - ще се разкрият работни места, ще се гарантира сигурността на газовите доставки. Но, за да започне неговото реално изграждане на българска територия, трябва да се отговори на всички изисквания на европейското законодателство. Работим за отстраняване на несъответствията.

На 11 август издадох протоколно решение за преустановяване на възлагането по всички тръжни процедури по проекта "Южен поток" до приключване на наказателната процедура от ЕК. Това означава, че реални стъпки по изграждане на газопровода у нас няма да бъдат предприемани, докато не отстраним всички несъответствия със законодателството на общността.

Увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат единствено подготвителните работи по него - ПУП-ове, административни процедури, анализи и други.

- Как ще решите проблема с дефицита на средства в системата на енергетиката? Разбрахме от ДКЕВР, че ако ЕК не разреши промяна на договорите с двете американски централи - ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, както и намаляване на количествата изкупувана зелена енергия, то цената на НЕК до приключване на настоящия регулаторен период би следвало да се актуализира на всяко тримесечие. Тази стратегия ли мислите да приемете или имате и други варианти?

- В момента водим разговори с всички участници на пазара на електроенергия - те трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата. В случай, че Европейската комисия се произнесе в полза на България по отношение на подадените жалби, свързани с дългосрочните договори на американските централи и възобновяемите източници на енергия, плащанията на НЕК ще бъдат облекчени.

- Плашите ли се от бунтове, ако цената на тока скочи от 1 октомври?

- ДКЕВР определя цената на електроенергията. Според мен, увеличението би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

- Кога ще бъде сформиран Енергийният борд, как ще действа той и какво се очаква от него да свърши?

- Миналата седмица, заедно с вицепремиера Захариева, проведохме среща с комисаря по енергетиката Йотингер. Той също изрази подкрепа за идеята да се създаде Енергиен борд у нас, който да ни съдейства при стабилизирането на енергийния сектор.

От Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката. Още тази сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на борда и вероятно дейността му ще стартира от следващата седмица.

- Ще бъде ли предложена по време на Вашия мандат дългоочакваната енергийна стратегия? Трябва ли в нея да бъде заложено изграждането на нови ядрени мощности и в какъв обем?

- Голяма част от проблемите в сектор енергетика се дължат на непоследователната политика, водена през годините. Приемането на енергийна стратегия и разбира се нейното
последователно следване ще гарантира стабилност и най-вече предвидимост в българската енергетика. В този смисъл енергийната стратегия е изключително важна.

Получих проект на енергийна стратегия до 2030 г. от моя предшественик. В документа е заложено преодоляване на зависимостта на страната ни от внос на енергийни ресурси, високата енергийна интензивност на БВП и необходимостта от екологосъобразно развитие.

В момента правим анализ на енергийната стратегия и ще преценим дали има необходимост от актуализация или от изготвяне на изцяло нов документ. В този анализ ще бъде разгледана и необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности.

- Кога ще бъде готов анализът на проекта за изграждане на 7 реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус"?

- Продължават анализите на проекта, ще отнемат няколко месеца. Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години.

- Казахте, че ще започнете с повече прозрачност при търговете за енергия за свободния пазар. Какво смятате да предприемете в тази връзка?

- Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени.
Експертите изготвят в момента процедури за публично оповестяване на офертите и създават правила за процедури с пряко договаряне.

- Кога можем да имаме напълно либерализиран пазар на електроенергия и готова ли е страната ни за това?

- Третият либерализационен енергиен пакет изисква пълна либерализация на нашия пазар до края на 2015 г. Това е сериозно предизвикателство за всички участници на пазара, но след като се осигури пълна прозрачност, равнопоставеност и конкуренция, пазарът ще работи ефективно и ще се саморегулира.

- Подготвена ли е енергийната система за зимния период? Ще имаме ли "топла" и "светла" зима?

- Основен приоритет в нашата работа е стабилизиране на енергийната система, което да гарантира "топла" и "светла" зима на всички потребители в България. Към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 25 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми