10

Д о края на тази година е възможно да бъде направена първа копка на проекта „Южен поток”.

Това заяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде Агенция "Фокус”.

Стойнев каза, че преди да се пристъпи към първа копка или провеждане на обществени поръчки, трябва да бъдат изясни всички въпроси по проекта и действията да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК).

"Няма да направим прибързани стъпки преди да е ясен финансовият модел и начинът на финансиране на проекта", заяви икономическият министър и обеща, че всички следващи стъпки ще бъдат ясни и прозрачни.

Министърът на енергетиката посочи, че в момента правителството все още преодолява забавянето по изграждането на проекта "Южен поток" и се опитва да навакса това, което е забавено от предишното управление.

"Предишното правителство обяви, че "Южен поток" е проект от национално значение, но след това нищо не последва. Това, че опозицията говори някакви неща и иска бързо да се направи първа копка, мога да отговоря, че по-добре те да бяха свършили някаква работа, така че ние едва ли не да не започваме отначало”, коментира Драгомир Стойнев.

Според него голяма част от този меморандум за партньорство между правителството на България и руската страна за изграждането на "Южен поток" не е ясен.

Не сме съгласни с някои неща, като например лихвата по заема от 8%, която не е в интерес на българската държава, каза още министър Стойнев.

Той определи проекта "Южен поток" като голям инфраструктурен проект, който ще даде възможност да се засили българската икономика, ще създаде десетки хиляди работни места.

"Този инвестиционен проект на стойност 3,3 млрд. евро не е правен в България и само един такъв проект може да даде тласък на българската икономика", допълни още Драгомир Стойнев.

България се надява най-късно до 2017 г. да бъде изградена газовата връзка със Сърбия, а Сърбия е дори по-оптимистична - в края на 2016 г.,

коментира пред журналисти министър Стойнев, след като днес се срещна с проф. д-р Зорана Михайлович - министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда на Сърбия.

Споразумяхме се, вървим по план и се надяваме най-късно през 2017 г. връзката да бъде изградена, каза министърът.

Министърът на енергетиката, развитието и защитата на околната среда на Сърбия каза, че страна й сега получава газ от едно място и по тази причина се нуждае поне от още едно трасе. За нас са добри и двата проекта - и "Южен поток", и газовата връзка, каза още сръбският министър.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@