Орешарски: Правосъдният министър ще е и вицепремиер
Източник: netinfo
335

Правосъдният министър ще е и вицепремиер, съобщи номинираният от БСП за министър-председател Пламен Орешарски на консултациите с "Движение България на гражданите" днес в парламента.

Отдавам много голям приоритет на съдебната реформа, подчерта Орешарски.

Той цитира думи на Фридман, че върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността и даде пример, че във всички богати държави има върховенство на закона.

В началото на срещата Орешарски се обърна към Кунева с думите: "Голяма част от вашите коментари са в основата на нашите приоритети. Съгласен съм, че е притеснителен резултатът от вота. Един от често задаваните въпроси към мен е защо се срещаме с извънпарламентарните сили. Моят отговор е: те формално не могат да ни подкрепят, но могат да ни подкрепят с доверие и с градивна критика. Призовавам не към съглашенство, а към градивна критика към правителството".

"Един от секторите, на който всички сме длъжници през последните години, е здравеопазването.

Опитът от по-предишния мандат е, че ако една реформа няма широка подкрепа, следващото правителство я отменя. Първата задача е стабилизиране на системата каквато е и широка подкрепа за реформи", каза още Пламен Орешарски.

Трябва да се каже цялата истина за състоянието на държавността и икономиката, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев по време на срещата.

"Всеки ден правителството на Пламен Орешарски ще стъпва на минно поле.

Много ми се иска г-н Орешарски да получи от г-н Борисов това наследство, което г-н Борисов получи от по-предишния кабинет", каза Станишев. "Бюджетът е опоскан. Няма нито доверие, нито търпение в обществото", допълни той.

Според Станишев случилото се през последните 4 години е опасно отклонение от европейското развитие на България. Според него е необходимо ревизиране и на направеното по европейските фондове и тяхното усвояване.

"Необходимо е започване на процес на оздравяване, лекуване, възстановяване на доверието в институциите. От това ниво, до което България е докарана с управлението на г-н Борисов, една партия не може да изкара страната. Ако няма демократично функциониране на институциите, не може да има нито социална справедливост, нито икономическо развитие", посочи Станишев.

Той обясни, че в основата на програмата на Пламен Орешарски е програмата на БСП, но тя е отворена, за да се търси по-широко съгласие за мерките, които са нужни на страната.

Нужен е много по-широк диалог с обществото и политическите сили, които не са представени в парламента, посочи Станишев. Според него е необходимо парламентът да покаже по-голяма диалогичност.

"Вашият първи тест ще бъде кой ви подкрепя в парламента.

Вие знаете в какво състояние, поне относително, е държавата. Не може да се оправдаваме с предишното правителство. Няма време, хората искат действие. Политиката не е свързана само с една или друга партия", обърна се Меглена Кунева към Орешарски.

Като опозиция, ние ще очакваме резултати, каза тя в края на срещата. Ние ще бъдем ваша демократична опозиция, посочи Кунева.

Нашата програма е гласът на улицата

и ние ще защитаваме интересите си, правата и каузите си, заяви лидерът на "Глас народен" Светльо Витков в началото на консултациите с Орешарски и Станишев в Народното събрание. Програмата на "Глас народен" е с акцент върху образованието и затова Витков се заинтересува от конкретни мерки на левицата в тази област.

Пламен Орешарски обясни, че образованието трябва да се приближи до практиката, а самият учебен процес се нуждае от преформулиране. Трябва държавата да създаде предпоставка за обучение през целия живот и да има лесен достъп до знания, посочи той и допълни, че системата "гугъл" е недостатъчна. Според кандидата за премиер трябва да се изисква от образователните кадри по-активно да се обърнат към потребностите на обучаваните, а от друга страна да се подобри и ситуацията на учителите, включително и битовото им положение.

Една от първите мерки, с които се ангажираме, наред със спешните мерки в енергетиката, е за първия учебен ден държавата да подпомогне първокласниците,

каза Станишев. Едно дете тръгва на училище един път в живота си и държавата трябва да помогне на това дете да запомни този ден, допълни той.

Децентрализацията на училищата беше стартирана бързо и трябва да се изчистят деформациите, които са натрупани в годините, отбеляза лидерът на БСП и допълни:

"В училището е загубен елементът на възпитанието, а училището има обществена функция. Готови сме да водим разговори как да променим настоящото статукво".

По думите му е абсурд да има толкова много учебници по един предмет.

Едни от първите ни задачи е възстановяването на нормална бизнес обстановка и насърчаване на предприемачеството,

каза Орешарски в началото на срещата с ръководството на партия "Глас народен", след като от партията го попитаха дали е дошло време да се даде икономическа свобода на гражданите и фирмите, за да работят. Според "Глас народен" една от основните теми е дали сме готови да децентрализираме държавната администрация. Те попитаха още какво ще се предприеме относно банковия картел.

Няма демокрация, когато имаме икономически несвободни хора, заяви Орешарски. Той обясни, че е необходима по-добра координираща роля на държавата относно частните инвестиции, а не държавата да се намесва в бизнес плановете на частните предприятия.

Ще наблюдаваме и ще сме коректив с градивна критика, декларира в края на срещата Светльо Витков и добави, че партията му ще се бори гласът на улицата да бъде чут от новото правителство.

ВМРО-БНД не може да даде политическа подкрепа на проектокабинета "Орешарски",

за нас незаобиколим фактор е подкрепата от ДПС, заяви зам.-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки на консултациите със Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Разглеждаме себе си като опозиция, заяви Джамбазки и добави, че не от ВМРО не гледат на разговорите като на консултации за съставяне на кабинет.

От ВМРО-БНД все пак представиха своите 10 жизненоважни проблема, по които кабинетът трябва да търси решения. Основният е демографският и затова от партията предлагат да се създаде министерство, която да се занимава с въпросите на демографията, младите хора и българите в чужбина.

Зам.-председателят на ВМРО-БНД Искрен Веселинов посочи, че ВМРО-БНД подкрепят желанието на кандидата за премиер да бъдат индексирани майчинските, но смятат, че е крайно време да се премине към семейно подоходно облагане. От партията са за децентрализация, сливане на ведомства до 10 министерства и намаляване на броя на агенциите.

Реформата в МВР е наложителна и тя би трябвало да изведе огромен брой униформени на улицата за борба с битовата престъпност, каза Ангел Джамбазки. Той призова да не се допуска и радикален ислямизъм в циганските махали. От ВМРО поискаха референдум за членството на Турция в ЕС и припомниха, че в деловодството на Народното събрание има подписка с 330 хил. подписа.

ВМРО-БНД настоява за пълна ревизия на управлението и сделките с публична собственост от началото на демократичните промени досега. От партията са "за" разваляне на договорите с ЕРП-та и концесията на "Софийска вода", налагане на конкретни условия за членството на Македония в ЕС и запазване на плоския данък.

На този етап Пламен

Орешарски няма намерение да прави резки структурни промени в Министерски съвет,

каза лидерът на БСП Сергей Станишев, тъй като, по думите му, сериозни промени в структурите на изпълнителната власт могат само да задълбочат проблемите.

Станишев припомни, че левицата е поела ангажимент за улесняване на процедурите за референдумите. Според БСП има нужда от цялостна демографска политика.

Днес Орешарски и Станишев имаха планирана среща и с представители на "Атака", но от БСП съобщиха, че тя няма да се състои.

Очаква се по-късно днес Пламен Орешарски да обяви състава на кабинета

на заседание на Националния съвет на БСП, което започва ранния следобед.

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме утре в 9 ч. на "Дондуков" 2 номинирания за премиер Пламен Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев. На срещата те ще съобщят, че проучвателният мандат за съставяне на правителство е приключил успешно, а президентът ще им връчи указа, с който предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер.

Най-вероятно правителството ще бъде гласувано в Народното събрание също утре.

Председателят на парламента Михаил Миков е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

Имам голяма надежда, че може да се сформира добър кабинет, призна кандидатът за министър-председател. Орешарски още веднъж подчерта, че подбирайки министрите за своя кабинет той е търсил експерти, които имат известни управленски опит, но да са реформаторски настроени.

Коментари 335
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

335 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 6 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 8 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 12 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 13 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите