Проф. Маразов: От траките сме наследили ДНК-то на корупцията
Източник: netinfo
24
"От траките сме наследили ДНК-то на корупцията", казва в интервю за "24 часа" проф. Иван Маразов. Той беше министър на културата в правителството на Жан Виденов и кандидат на БСП за президент през 1996 г.

"Тракийските племена, или по-скоро техните владетели, били разкъсвани от вътрешни противоречия и рядко са се обединявали дори пред чуждата опасност. Конфронтацията е характерна и за нас.

Дали това е наследено от траките или и тогава, и днес "елитът" се възползва от манипулирането на масите? Избирам структуралното обяснение. Разбира се, като вече не можем да се оправдаваме с тройната коалиция, защо да не припишем всичките си недостатъци на това лошо, завещано ни от траките ДНК" казва професорът.

Според "Капитал дейли" се очертава добър летен туристически сезон. Такива са очакванията на хотелиери и туроператори за тази година. В момента ранните записвания за почивки се движат с добър темп. Секторът търси туристи от нови пазари и възстановяване на стари.

Друга цел, която започва частично да се постига, е по-ранно начало на сезона. През последните две години летният туризъм растеше с между 4 и 10% за различните морски курорти. Сега, след края на ключовите борси в Берлин и Москва, от сектора са оптимисти, като очакванията са за умерен ръст до 4-5% на почиващите чужденци в страната, показа проучване на "Капитал Daily". Цените този сезон щели да са почти без промяна.

"Сега" информира, че с решение на служебното правителство държавният бюджет ще отпусне 37.6 млн. лв. по националните образователни програми през 2013 г. Очаква се днес правителството да одобри разпределението на средствата между общо 10 програми, които ще се финансират през годината. Новост тази година е намалението на бюджета за оптимизация на училищната мрежа, за който са предвидени 14.4 млн. лв. при 17.1 млн. лв. за 2012 г. Това дава възможност да се увеличи финансирането по други програми.

Според публикация в "Труд" таксите, събирани от Министерството на външните работи за легализация на превод на документи, са незаконни. Постоянният секретар на министерството Иван Сираков изпратил до Министерския съвет писмо в отговор на няколко писма на преводачката от Варна Рени Стоянова, в които тя предлага заверката на преводите на документи, която е задължителна, да отпадне. За всеки документ хората плащат на МВнР такса от 15 до 30 лв. според срока, за който се прави заверката. Наредбата, която урежда отношенията между преводачите и министерството, е от 1958 г. и противоречи на няколко закона.

За бунт срещу Меглена Кунева информират "Труд" и други вестници. Областният лидер на "България на гражданите" в Сливенска област Георги Балабанов бил махнат от партийния си пост, защото искал да води партийната листа. Тогава част от общинските ръководства напартията в Сливенско напуснали.

В областния град от петима членове на ръководството напуснахме трима, в Нова Загора съотношението е същото, в Котел напусна цялото ръководство, обявява адвокатът Момчил Пантелeев от Сливен, досегашен член на общинския съвет на партията. Напусналите запазвали членството си.

90 от 140 редови членове на партията също изразили желание да се махнат от партията, но и те оставали засега. Целта е да се предизвика свикването на национално събрание, на което да се потърси отговорност от председателката Меглена Кунева за реденето на листите на тъмно.

"Монитор" се занимава с измисления от редица търговци нов начин да се отърват от залежалите си стоки с изтичащ срок на годност, като ги обявят за "висящ продукт".

Само за два дни след обявяването на кампанията за “висящи стоки” десетки хранителни магазини, кафенета, закусвални и др. търговски обекти от Търново и околните градове обявиха, че се включват в нея. Проверка на “Монитор” установила, че някои от търговците са решили да използват благородната практика за комерсиални цели, а други просто да се отърват от стоки, които не вървят или са скъпи.

"В един от хранителните магазини във Велико Търново с етикет “висящ продукт” бяха отбелязани полуизгнили банани и натъртени ябълки, вакуумирана пушена и веяна риба, турски сладкарски изделия и дори консерви с шпроти с изтичащ след два месеца срок на годност. В друг магазин пък половината топла витрина с готови ястия бе с надпис “висящ продукт”. В една от кварталните бакалии пък с надпис “висящи” бяха окичени десетина банички, милинки, кифли и др. закуски с доста съмнително качество,произведени най-малко преди 2-3 дни", пише "Монитор".

Професорът по философия Васил Проданов пише във в. "Труд": "Наскоро имах курс от лекции в софийски частен колеж и докато говорех, забелязах в очите на студентите празнота на хора, до които не достига смисълът на това, което казвам. Попипах полунашега: “Знаете ли кога България се е освободила от турско робство?” Замълчаха притеснено.

“А знаете ли през кой век?”, продължих аз. “Мисля че, ХІV век”, отговори един от тях. После се сетих как преди година преглеждах писмени работи на студентите от специалност “Защита на национална сигурност” на наш университет и петима от тях бяха навсякъде в писмените си текстове объркали названието на собствената си специалност и написали “сигорност”. Това изглежда ужасяващо неграмотно нали!

Не всички студенти са такива, но тези в последните години се увеличават, а знаещите кога се е освободила България все по-ускорено заминават извън България. Нарастващо число от оставащите нямат нужда от своите професори за техни лица, нямат нужда от интелигентни лица. На тях най-много им приляга Стоичков."

Според автора в предишни десетилетия се поставяше задачата за интелектуализация на цялото общество, в последните години обаче протече взривна деинтелектуализация на това общество.

"Този процес направи адекватна политическата стилистика на Борисов, Цветанов и Дянков. А сега, когато те се поскриха, се появи сходният деинтелектуализиран типаж на Стоичков", пише Васил Проданов.

"Стандарт" публикува анализ на предизборните действия в БСП: "Хора в България се самоизгарят, а пък Сергей Станишев гори Руменовци. И не само Руменовци, макар Румен Петков и Румен Овчаров да са най-видните и най-влиятелни изгорели комунисти, прощавайте - социалисти. Тия двамата бяха изгорени публично и унизително за назидание, а на някои по-сговорчиви, компромисни хора беше дадена възможност сами да се изгорят.

Както в Римската империя са давали избор на провинилия се патриций да се самоубие, та да не го унижават пратени от диктатора убийци. Така сами обявиха, че не щат да са повече депутати, професор Любен Корнезов, Георги Пирински, Петър Мутафчиев, Георги Петърнейчев. Никакви изявления за отказ не направиха Кирил Добрев, Георги Кадиев, но тях също ги няма на челните места в листите. Сигурно и по-надолу от видните позиции ще има прочистване.

Паролата е обновление, но съвсем ясно се вижда, че се чистят хора на Георги Първанов и се турят Станишеву верни.

Изгорените стиснаха зъби и преглътнаха. Комунистите имат култура на оцеляване, каквато няма в нито една българска партия. Ако я нямаха, от партията им досега нищо да не е останало, но нея я има и се готви отново да ни управлява."

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му</p>

"Остави го и бъди с мен": Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му

България Преди 27 минути

По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

България Преди 59 минути

Сигнал за инцидента е получен около 2:00 часа в събота сутринта

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Любопитно Преди 1 час

Победителите в “Един за друг” 5 Михаела и Венци бяха гости в подкаста “Един без друг”

Иранският президент Ебрахим Раиси

"Касапинът от Техеран": Кой беше президентът на Иран Ебрахим Раиси

Свят Преди 1 час

Твърдолинеен и религиозно консервативен политик - имаше дълбоки връзки в съдебната система и религиозния елит

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

Свят Преди 1 час

Случаят е от 2016 г., а мястото е хотел в Лос Анджелис

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Теми в развитие Преди 1 час

Според ръководителя на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, той не е лек, но не е и по-опасен от предходните

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Свят Преди 2 часа

Бени Ганц даде срок на премиера до 8 юни да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Свят Преди 2 часа

66-годишният актьор беше ударен с юмрук в лицето от непознат, докато се разхождаше в центъра на Манхатън

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

България Преди 2 часа

Увеличение ще получат и преподавателите, и администрацията

След смъртта на иранския президент: Какво следва

След смъртта на иранския президент: Какво следва

Свят Преди 2 часа

Ето каква е процедурата по конституция:

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Любопитно Преди 3 часа

Tе ще направят пътуването и престоят ви във френската столица много по-приятен и запомнящ се

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 3 часа

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Свят Преди 3 часа

Основателят на "Уикилийкс" е обвинен от Вашингтон в шпионаж

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

България Преди 3 часа

Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата