Борисов: Няма да скачат други акцизи
Източник: БГНЕС
44

Единственият акциз, който ще бъде повишен в бюджета за следващата година, е на цигарите, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след работната среща на правителството по бюджета за 2010 г.

Няма да бъдат повишавани акцизите на горивата и алкохола, запазва се и обявеното намаление от 2% на осигурителните вноски.

След срещата бяха разкрити липси в бюджетите на всяко министерствата за около 300 млн. лв.

Станишев да си мълчи поне, при всички тези злоупотреби, каза премиерът.

Той призова за дебат в Народното събрание между настоящите и бивши министри, за да говорят по финансовото състояние и проблемите във всяко едно от министерствата и да се види, защо са подписвани необезпечени договори, а са прибирани комисионни.

Борисов напомни как кабинетът Станишев е обяснявал, че няма да има дефицит.

Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че нереалистичните параметри, заложени в бюджета за тази година, водят до 11% дефицит. За първите шест месеца са правени разходи с 25% повече, а приходите са били с 11% повече, заяви Дянков.

Той добави, че дефицит има по всички министерства и агенции. За следващата година се прогнозира БВП в размер на 63,518 млрд. лева, което е с 10 млрд. лева по-малко от тази година. Това означава с 6,5 млрд. лева по-малко приходи, посочи Дянков.

Налага ни се да правим огромни жертви заради тежкото наследство, което получаваме, допълни той. По думите му разговорите по бюджетната рамка за следващата година ще продължат и в следващите десет дни.

Дефицитът до края на тази година в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е 97 млн. лева, а за следващата година се очертава дефицит от 385 млн. лева, каза министър Тотю Младенов. Общо 92% от бюджета на министерството е за социални помощи и обезщетения, а от следващата година се увеличават вдовишките пенсии и пенсиите на хората над 75 години, посочи той.

Няма да се намаляват средствата за училища, университети и за БАН, каза министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. В научната сферата ще се премине към проектно финансиране, добави тя. Не можем да си позволим да спрем започнатите реформи в образованието, каза Фандъкова.

Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, приоритет през следващата година ще бъдат 211 млн. лева национални плащания по европейски програми, както и по Програмата за развитие на селските райони. Найденов заяви, че по време на старото ръководство на министерството са сключвани рамкови споразумения, които не са обезпечени с финансиране.

По думите на министъра на външните работи Румяна Желева, основните трудности в нейното ведомство са свързани с финансирането на задграничните представителства на България. Има плащания и по съдебни дела, свързани с имоти извън страната, както и за дължими данъци за имоти, които са били използвани в противоречие с Виенската конвенция и са били дадени за търговски цели, добави тя. Правителството спира и безплатните карти за Дипломатическия клуб в Бояна, които са за общо над 1 млн. лева, добави Желева.

Близо 1 млрд. лева в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са похарчени за ненужни проекти, а с тях можеше да се изградят всички регионални депа за отпадъци, каза министър Нона Караджова. В министерството оптимизират системата и разходите, за да влязат в бюджетната рамка за сектора, отбеляза тя.

В системата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма основните проблеми идват от задлъжнялостта на стопанските субекти, каза министър Трайчо Трайков. В министерството ще се търсят резерви, за да не се спира подкрепата за икономическите субекти, тъй като те трябва да бъдат жизнени след излизането ни от кризата, допълни той.

Трайков посочи, че само от влязлата преди три дни в системата на министерството Държавна агенция по туризъм има дефицит от два милиона лева, тъй като с толкова е надхвърлен годишният й бюджет.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дефицитът до края на тази година е 350 млн. лева, каза министър Росен Плевнелиев. Около 200 млн. лева са задълженията на министерството към общините за сключени, но необезпечени финансово договори.

Държавните дружествата от водоснабдителния сектор дължат на МРРБ близо 40 млн. лева. Липсват проекти, извършени отчуждителни процедури и строителни разрешителни за инфраструктурни проекти, посочи Плевнелиев.

По думите на министъра на културата Вежди Рашидов, в ръководеното от него министерство 70% от бюджета са били изразходвани за капиталови разходи. До края на годината има само пари за заплати, а не и за дейности в областта на културата, посочи той и добави, че на прокуратурата са дадени сигнали за нарушения.

Общо 489 млн. лева е дефицитът в двете държавни компании НКЖИ и БДЖ, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. За железниците догодина ще бъде осигурена субсидия, чийто размер ще се запази.

Направените разчети в Министерството на правосъдието сочат, че оптимизацията изисква да бъдат съкратени 1000 служители, а реалния щат на министерството е 270 души, посочи министър Маргарита Попова.

Основните проблемите в системата на здравеопазването идват от ниската събираемост на здравните осигуровки, посочи министър Божидар Нанев. Ще бъде предложено освобождаването на част от натрупания резерв на НЗОК за покриване на разходите, добави той.Извън всички съкращения, които ще се наложат в здравното министерство обаче са парите за онкоболните, хората на хемодиализа и спешна помощ, както и психично болните.

Според министъра на отбраната Николай Младенов, дефицитът в МО до края на годината ще бъде 350 млн. лева. На 31 октомври предстои плащане на 19,558 млн. лева за белгийската фрегата, а имаме налични 1000 лева, посочи той. Младенов даде пример и с продажбата на имот от "Терем" ЕАД за 50 млн. лева, от които 20 млн. лева е трябвало да влязат в министерството, но то е получило 5000 лева.

По думите на министър Цветан Цветанов, към началото на октомври в МВР липсват 58 млн. лева, необходими за работата на ведомството. От посочената сума 23 млн. лева са за облеклото на полицаите. До октомври в МВР са съкратени 2500 щата, предстои съкращаването на 3000 незаети щата. Няма да се съкращава личен състав на министерството, а след преструктурирането по места ще се осигури и полицейско присъствие в малките населени места, заяви Цветанов.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Египет се присъединява към делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел

Египет се присъединява към делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел

Свят Преди 6 часа

В изявление на египетското външно министерство се казва, че този ход идва "с оглед на засилващата се интензивност и мащаб" на израелските атаки срещу цивилни в Газа

<p>След &quot;много труден мач&quot;: Гришо с голям успех на турнира в Рим</p>

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира в Рим

Любопитно Преди 7 часа

Първата ракета на България победи квалификанта Теренс Атман

Блинкен: Израел няма „надежден план“ за опазването на цивилните в Рафах

Блинкен: Израел няма „надежден план“ за опазването на цивилните в Рафах

Свят Преди 9 часа

Държавният секретар на САЩ защити решението за спиране на доставката на 3500 бомби за Израел

В Гърция: Разследват български гражданин за телефонна измама

В Гърция: Разследват български гражданин за телефонна измама

Свят Преди 9 часа

На 9 май неизвестен се е обадил по телефона на 78-годишната жителка на селище край Кавала

Разкриха защо на жените винаги им е по-студено

Разкриха защо на жените винаги им е по-студено

Любопитно Преди 9 часа

Прочване разкри защо на жените им е по-студено, отколкото на мъжете

<p>Почина откривателят на Робърт де Ниро и Мартин Скорсезе</p>

Почина режисьорът Роджър Корман

Свят Преди 10 часа

На него се прeписва откриването на някои от най-големите имена в киното

Скандал беляза клетвата на новоизбрания президент на РС Македония

Скандал беляза клетвата на новоизбрания президент на РС Македония

Свят Преди 10 часа

Гордана Силяновска не каза пълното име на държавата

Заловиха шофьор на линейка, превозвал палестинци в Израел

Заловиха шофьор на линейка, превозвал палестинци в Израел

Свят Преди 10 часа

Превозното средство е спряно на контролно-пропускателен пункт северно от Йерусалим

"Какъв успех, каква чест": Нетаняху поздрави израелската участничка в "Евровизия"

"Какъв успех, каква чест": Нетаняху поздрави израелската участничка в "Евровизия"

Свят Преди 11 часа

20-годишната Еден Голан беше посрещната с известна враждебност в шведския град Малмьо, където се проведе финалът на конкурса

Пожар избухна в автосервиз в Ямбол

Пожар избухна в автосервиз в Ямбол

България Преди 12 часа

Сигналът е подаден около 15:40 часа

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Свят Преди 13 часа

Епицентърът е бил на 34 км югозападно от град Сиудад Идалго

Между човек и неандерталец: Дете пренаписа човешката история

Между човек и неандерталец: Дете пренаписа човешката история

Любопитно Преди 13 часа

Как е възможно дете да пренапише човешката история четете в следващите редове

"Лудия човек" с резачката: Съдбата на Аржентина е в ръцете на Хавиер Милей

"Лудия човек" с резачката: Съдбата на Аржентина е в ръцете на Хавиер Милей

Свят Преди 14 часа

Самопровъзгласилият се за "анархокапиталист" Милей спечели изборите през ноември миналата година, обещавайки да намали аржентинския дефицит до нула

Мотоциклетист загина при тежка катастрофа в Перник

Мотоциклетист загина при тежка катастрофа в Перник

България Преди 15 часа

Возилото е регистрирано, а водачът е имал свидетелство за управлението му