България вече е в рецесия
Източник: НСИ
8
Бл лгарската икономика е в рецесия според данните съобщени днес от  Националния статистически институт (НСИ).

Обявени са преизчислените окончателни данни за четвъртото тримесечие на 2008-а и за първото тримесечие на тази година.

Спадът на Брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо третото тримесечие е бил 1.6%, а за първото тримесечие на тази година спрямо четвъртото намалението е 5%.

Както е известно, при две последователни тримесечия отрицателен ръст спрямо предходните икономиката официално е в рецесия.

През първо тримесечие на 2009 г. БВП възлиза на 13 961.1 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро БВП е съответно 7 138.2 млн., като на човек се падат 936.4 евро. В реално изражение БВП показва спад спрямо първото тримесечие на 2008 г. с 3.5%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 11 606.8 млн. лв. по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 2.8% спрямо съответния период на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката спрямо първо тримесечие на 2008 година и достига до 31.1% през първото тримесечие на 2009 г.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 64.9%, което е с 1.7 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0.7 процентни пункта и достига до 4.0% през първо тримесечие на 2009 г.

По предварителни данни през първо тримесечие на 2009 г.

БВП на един зает намалява с 3.1%

в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3 652.6 хил. Общият брой отработени часове е 1498.4 млн. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. броят на заетите лица енамалял с 0.3 %, като са отработени с 0.5 % по-малко човекочасове.

Структурата на заетостта по икономически дейности през първото тримесечие на 2008 и 2009 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите и аграрния сектор за сметка на индустриалния сектор.

На едно заето лице се падат 3 822 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 9.3 лв. БВП за един отработен час.

Преизчислен в съпоставими цени, БВП на един зает реално намалява с 3.1 %, като за един отработен час се произвеждат с 3 % по-малко реална стойност от БВП.

Брутната добавена стойност средно на един зает през първото тримесечие на 2009 г. реално намалява с 2.6 % и съответно с 2.4 % за един отработен човекочас.

Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалниясектор - 3 527 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 8.3 лв. за един отработен човекочас.

В аграрния за един отработен човекочас се създават средно 2.3 лв. оттекущия обем на показателя, а в сектора на услугите - 7.4 лв.

За индивидуално потребление на населението през първо тримесечие на 2009 г. се изразходва 81.7% от произведения БВП. Реалното намаление на показателя е 6% спрямо съответното тримесечие на 2008 г.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

Вносът на стоки и услуги надвишава с 2 382 млн. лв стойностния обем на износа.

За този период обемът на външнотърговския стокооборот е намалял реално с 21%. Износът на стоки и услуги е намалял реално с 17.4%, докато намалението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2008 г. е 21.1%.

Приходите от продажби за април 2009 г. по предварителни данни намаляват с 10.7% спрямо същия месец на предходната година. В търговията на едро е регистриран спад от 7.5%.

В търговията с нехранителни потребителски стоки е регистрирано минимално увеличение от 0.2%, а в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - незначителен спад от 1.4%.

Двете дейности заедно формират около 35% от обема на приходите и неутрализират до голяма степен намалението в търговията с машини, оборудване и части за тях и в търговията с компютърна и комуникационна техника (съответно 24.8 и 19.4%), тъй като относителният дял на тези дейности е по-малък (около 10%).

В търговията на дребно намалението от 9.3% се дължи на взаимодействието между положителния темп в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (2.9%) и отрицателните темпове в останалите съставни групи.

Намалението е незначително в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 1.3%, но за търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита достига съответно 15.3 и 17.3%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е 34.8%, и се определя основно от търговията с автомобили и мотоциклети, където е отчетен спад от 35.3%. Дейността е структуроопределяща и формира около 94% от обема на приходите.

През април 2009 г. приходите от продажби реално нарастват с 5.2% в сравнение с март.

Увеличение се наблюдава в търговията на едро и в търговията на дребно - съответно 6.7 и 3.0%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт е отчетен незначителен спад от 1.0%.

За периода януари - април 2009 г. приходите от продажби намаляват с 9.4% спрямо същия период на 2008 г., в резултат на регистрирания спад и в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно и търговията на едро спадовете са съответно 6.6 и 6.7%. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига до 32.1%.

Построените жилищни сгради през първото тримесечие на 2009 г. са 547 и в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. намаляват с 10.6%.

Новопостроените жилища в тях са с 12.9% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. и достигат 3 897.
-------------------------------
Разяснение на НСИ:
Брутният Вътрешен Продукт (БВП) по пазарни цени е крайният резултат от производствената дейност на резидентните производствени единици. Той може да се дефинира по три начина:

а) БВП е сума от брутната добавена стойност създадена от различните институционални сектори или различните отрасли на икономиката, плюс данъците минус субсидиите върху продуктите (които не са разпределени по сектори и отрасли). БВП е балансова позиция в състава на производствената сметка за националната икономика;

б) БВП е сума от категориите крайно използване на продукти и услуги от резидентите институционални единици (фактическо крайно потребление и бруто капиталообразуване), плюс износа на стоки и услуги, минус вноса на стоки и услуги;

в) БВП е сума от генерираните доходи в състава на сметка Формиране на дохода (компенсация на наетите, данъци върху производството и вноса минус субсидии, брутен опериращ излишък и смесен доход).

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 9 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 10 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 12 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 14 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 15 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 15 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 16 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 16 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 16 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 17 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 17 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 18 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 18 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 19 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите