7

В момента Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) дължи на болниците 90 милиона лева за три месеца.

Това каза ген. Стоян Тонев, зам.-кмет на Столична община по здравеопазване и бивш началник на Военномедицинска академия в ефира на Нова телевизия.

По думите му евентуалната актуализация на бюджета на НЗОК ще осигури пари за последните три месеца от годината, а не в момента.

"Тъй като е ясно, че темата за банките измести вчера протеста, аз без да се намесвам в сфера, която е далеч от мен, но тези 3,5 милиарда, които сега държавата ще даде, за да защити вложителите, са точно всички пари, които отиват за една година в здравеопазването. Вместо да се обсъжда и да се говори за актуализация, за пари, нека политиците си гледат банките, но явно те и там не са професионалисти, защото, ако бяха професионалисти, нямаше да се стигне до това", добави той.

В последните дни позициите на управляващите по отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК стават все по-хаотични. Вчера от Министерския съвет обвиниха здравния министър и нейния екип в бездействие и симулиране на действия пред обществото заради изказванията на Таня Андреева, че предложението за отпускане на допълнителни средства е внесено в МС.

От правителствената пресслужба обявиха, че в Министерския съвет за три дни два пъти постъпва предложение от Министерството на здравеопазването за актуализация на бюджета на НЗОК без финансова обосновка. В този си вид постъпилият материал не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в Парламента, съобщиха от МС.

Конфликтът между Министерския съвет и Министерсвтото на здравеопазването идва на фона на продължаващите лекарски протести и предупрежденията на Българския лекарски съюз, че ако до 15 юли не бъдат одобрени допълнителните пари за НЗОК, медиците в страната ще спрат работа.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски отново заяви, че актуализация на бюджета на Касата не е нужна, а днес министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че най-вероятно ще има актуализация на бюджета на НЗОК, "тъй като такава е политическата воля".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@