4

Щ е имаме успех тогава, когато сме солидарни като нация, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова днес при посещението си в Чипровци за честванията по повод на 325-годишнината от Чипровското въстание, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Град, който е бил люлка на българското Възраждане през 17. век и е дал на страната ни толкова много светли личности, има своето бъдеще и перспективи за развитие.

Успехът ще дойде тогава, когато сме солидарни като нация и заложим на просветените умове и на разумните икономически решения", посочи вицепрезидентът.

Маргарита Попова откри национална научна конференция в Чипровци на тема "Националноосвободителните борби през периода 15-19-и век; личност, народ, история".

"За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното", е заявила тя в словото си при откриването на форума.

Попова подчерта, че това е примерът, който българските възрожденци и революционери са завещали на народа ни. Тя отбеляза и историческото значение на Чипровското въстание от 1688 г., като един от първите организирани опити за отхвърляне на чуждото владичество и възстановяване на българската държавност.

Пред журналисти вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че задача на държавата е да поддържа жива връзката с историческите български емигрантски общности в Европа и по света.

"Всеки тежи на мястото си и много от тези общности са запазили своите народностни традиции и дух. Днес страната ни трябва да създаде условията, които ще ни позволят да работим с тях и да отбелязваме заедно историческите дати, които ни обединяват", коментира тя.

"Подобно на представителите на други български общности, и българите в Банат, наследници на участниците в Чипровското въстание, поставят пред страната ни въпроса за откриването на български културен институт. Това е естественият начин да съхраним тяхната духовна връзка с България", добави Маргарита Попова.

В Чипровци вицепрезидентът присъства на тържествената церемония, с която е бил открит паметникът на полк. Стефан Дуньов - участник в Унгарската революция от 1848 г. и в националноосвободителните борби на Италия.

"Когато четири държави - България, Унгария, Италия и Румъния - отбелязват делото и живота на един човек, това също ни дава основание да помислим колко много можем да постигнем, когато работим заедно", отбеляза Маргарита Попова по повод делото на полк. Стефан Дуньов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@