"24 часа": Зрее етническа война заради цигански гета
Източник: netinfo
5
"24 часа" пише днес, че "зрее етническа война заради незаконни цигански гета". Незаконни цигански гета никнат като гъби върху частна земя в софийския кв. "Орландовци" и генерират престъпност, болести и наркомани, оплакали се жителите на района в редакцията.

В репортаж вестникът описва отвратителни картини в гетата. И коментира: "Вече няколко години кражбите, грабежите и мизерията са ежедневие за хората в "Орландовци". Не вярват нито в общинските служби, нито в държавата. Напрежението обаче ескалира, защото за лятото в гетото започват да прииждат гладни роми от цялата страна. Според местните жители е въпрос на време да се стигне до убийство."

"Стандарт" отбелязва, че сред назначените вчера заместник- министри ги няма заместниците на министрите на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на правосъдието Зинаида Златанова, на инвестиционното проектиране Иван Данов и на регионалното развитие Десислава Терзиева. В списъка на Орешарски липсват и зам.-министри на енергетиката и на транспорта и  информационните съобщения.

"Дневник" отбелязва, че осем са били заместници и по времето на тройната коалиция:  Тодор Чуров, Светлана Дянкова, Мукаддес Налбант, Неджми Али, Бюрхан Абазов, Лазар Лазаров, Чавдар Георгиев, Анна Янева.

"Капитал дейли" описва положението в многострадалния ВМЗ-Сопот: "Затънало в дългове предприятие, което не плаща заплати. Оскъдна информация за поръчките и резултатите му, странно финансиране чрез държавни структури и проблеми, които периодично се изострят и никой не взема каквото и да било дългосрочно решение за решаването им. Това представлява ВМЗ - Сопот, което от години е на практика във фалит. И ако доскоро спасяването му изглеждаше ясно - чрез приватизация, сега продажбата се спира, а държавата твърди, че ще го съживява.

Новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде ясен сигнал, че приватизацията на машиностроителния завод се спира. Нищо че преди дни говореше точно обратното", коментира "Дневник".

"Сега" информира, че столични съдии и прокурори плашат с безпрецедентна стачка.
Магистратите от районния съд протестират срещу невъзможните условия за работа и забатачените ремонти на обещаните им нови сгради. В емоционално изказване пред Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера председателят на СРС Методи Лалов заяви, че вече не може да убеждава колегите си да запазят спокойствие. "Преди няколко месеца казах, че няма смисъл да се излиза на улицата. Сега не мога да ги убедя. Не може да очаквате от тях да продължат да работят", каза Лалов. Според него съдебната администрация също е готова да излезе на улицата, а адвокатите и частните съдебни изпълнители ще подкрепят колегите си, тъй като също страдат от лошите условия.

"Монитор" осведомява, че разположението на всички камери на КАТ, включително и на мобилните, които са поставени в необозначени коли на МВР, ще бъде качено в интернет. Това предвиждат новите вътрешни правила в "Пътна полиция", приети през последния месец. В таблици ще са посочени точките, където скоростта се контролира с уреди, и тази информация ще бъде публикувана на сайтовете на областните дирекции на МВР, както и в пресцентъра, откъдето ще се популяризира.

Целта е да се упражнява граждански контрол върху работата на КАТ и да е ясно дали избраното място наистина е подходящо, съобщи началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция „Национална полиция” комисар Антон Антонов

"Труд" пише, че на поредните преговори в сряда следобед БСП и ДПС са си стиснали ръцете за следното - ако едната партия има министър, то съответната парламентарна комисия да е за другата. Още не могат да разделят три комисии - енергийната, транспортната и по регионално развитие.

Меракът на движението да държи всички икономически лостове изнервяло червените. Затова най-вероятно енергетиката ще бъде за БСП.

“Атака” ще получи образованието (проф. Станилов) и борбата с корупцията (Сидеров). При ДПС са бюджетната (Йордан Цонев), икономическата (Алиосман Имамов), правната (Христо Бисеров), отбраната (Янко Янков), здравната (Нигяр Джафер). За БСП остават мегакомисията за контрол на ДАНС (Димитър Дъбов), вътрешната (Младен Червеняков или Атанас Мерджанов), социалната (Корнелия Нинова), външната (Янаки Стоилов), екологичната (Димчо Михалевски), по еврофондовете (Деница Златева), за взаимодействие с гражданските организации (Мая Манолова), за младежта (Атанас Мерджанов).

"Труд" информира и за въртящата се отново във властта идея да се обединят БНТ и БНР под обща шапка. Това може да стане с промени в Закона за радиото и телевизията. Други пък смятат, че може да се мисли за нови медийни закони и една от промените да е обединение на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Труд" коментира, че ремонтираният "Женски пазар" ще конкурира моловете. Планът за реконструкцията на най-старото и голямо тържище, което се намира в центъра на града. Всеки ден според различни данни между 15 000 и 40 000 души пазаруват от сергиите и павилионите там. Идеята за обновяване на пространството на пазара е от над 10 г., но съвсем скоро реализацията ще започне.

Планът предвижда старите и неугледни павилиони и сергии ще бъдат заменени с нови, модерни и удобни търговски обекти. Местата им ще бъдат съхранени. Планът предвижда част от тържището да бъде освободено от продажбата на плодове и зеленчуци. Тези стоки ще бъдат насочени към пространството на вече ремонтираната преди години част на пазара към бул. "Сливница".
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 4 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 51 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте