0

"Всъщност маска няма. През цялото време сме себе си, но може би сме малко по-цветни като характери и разбирания. Чувстваме се еднакво добре в ризи и с вратовръзки и само по татуси. Хамелеонът в нас е дарба, която вярвам, че с времето ще се развива", казва рапърът Pavell.

За пореден път успешното хип-хоп дуо на българската музикална сцена Pavell & Venci Venc’ представi песен, посветена на действителни събития.

Музиката на „Как стана така“ Pavell пише още преди година, но по това време липсва вдъхновение за текст, който да хармонира с по-минорното звучене на композицията.

Идеята да завършат парчето и да го издадат заедно с продуцентите си „Вирджиния Рекърдс“ им идва след катастрофа, от която Venci Venc’ по чудо излиза само с леки наранявания. Раздялата с приятелката му пък вдъхновява посланието в песента.

„В деня след инцидента Венци дойде при мен в студиото, все още се възстановяваше от комоцио…Предложи ми да се върнем към този бийт, а текста написахме заедно на един дъх“, споделя Pavell.

Концепцията за черно-бялото видео, което заснемат за по-малко от ден, е именно думите да бъдат своеобразен герой в историята, като бъдат изписани на екрана.

Графичните ефекти в „Как стана така“ са поверени на Васил Тушев, а режисурата - на самите артисти. Сред предишните проекти, в които Pavell & Venci Venc’ реализират своя концепция за клип, са хитовете „Съседът“, „Albert Einstein” и “MUTE”.

Какво разказаха момчетата за новия си проект, повече за катастрофата и раздялата, която е преживял Venci Venc', планират ли скоро да превземат световната сцена - вижте в интервю с рапърите на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg:

- Момчета, след успешните „Единствената“ и Mute, отново имаме повод за разговор – „Как стана така“. Този път историята на песента е малко по-различна. Разбрах, че музиката е направена още преди година, но текстът се ражда изненадващо. Та, в унисон със заглавието на песента – как стана така?
- Pavell: Аз вярвам, че да правя музика е моето призвание. С това съм запълнил всяка минута от ежедневието си - писане на текстове, композиране на музика, тонрежисура или записи с други изпълнители. И въпреки че с времето придобих опит, все още не мога (или пък не искам подсъзнателно) да придобия рутина. Всеки път е различно. В случая с “Как стана така?” следобедът беше дъждовен и предразполагаше към минорно и тъжно звучене. За няколко часа имах основата на музиката и идея за мелодията на вокала. Текст така и не се роди, защото нямаше нещо конкретно, което искам да си “изплача”. Сам по себе си дъждът не е от най-великите теми вдъхновявали песни в историята (Смее се). Година по-късно Венци попадна в такъв период, че сам дойде при мен и ми каза “Бро, пусни ми онзи бийт, с тъжния фийлинг!”.
Venci Venc’: Всичко в живота се случва в точния момент. Как, може да отговори само силата на сътворението. Текстът дойде от само себе си. След катастрофата видях живота си на лента и осъзнах много неща, които споделих с Павел. Едно от тях беше свързано с дамата на сърцето ми - моята Единствена, която промени живота ми, но сякаш все по-малко се чувстваше щастлива с начина ни на живот. Тази песен е молитва за щастието на онези, които обичаме.

- Venci Venc’, спомена, че си претърпял катастрофа, разбрах, че по чудо си се отървал само с леки наранявания. Какво се случи точно?
- Нощ след участие в столичен клуб, тръгнахме си към 4 ч. сутринта…Непреценена скорост и реакция в този момент от страна на приятелката ми, която шофираше. Все пак се случи малкото зло, всички се измъкнахме само с уплаха, а аз - с главоболие за една седмица. Минало.

- Вярващ ли си и мислиш ли, че може би си бил целунат от ангел в този момент, че да излезеш от подобна ситуация само с наистина минимални травми?
- Вярвам. че всеки има съдба, която носи като криле на гърба си (самият Venci има такава татуировка – бел.ред.) Всичко зависи от това колко им е писано да те задържат в полета…Божа работа.

- И все пак извади ли си поука от този инцидент и каква е точно?
- Да - че всичко е преходно, а животът е непредвидима игра на моменти, която може да свърши за по-малко от миг. Затова трябва да живееш така, както никой друг не е живял.

- И нещо друго разтърсващо в живота ти се е случило... разделил си се с приятелката си. В интервю преди време ми каза за нея: „Тя е истински приятел, моята половинка, вдъхновява ме за всичко, което се случва в живота ми през последната година и ми помага да забелязвам красивите елементи в обикновения делник“. Какво ви раздели тогава?
- Това е най-неочакваният урок, който получих от училището на живота. Можеш да обичаш някого повече от себе си, както и той теб, но понякога дори това, което всички търсят и понякога не намират, се оказва недостатъчно.

- Pavell, освен, че сте успешен дует на музикалната сцена, вие с Venci Venc' сте добри приятели в реалния живот. Ти беше ли до него в този момент и всъщност - колко е важна силата на мъжкото приятелство?
- С Венци от самото начало сме на една честота, не само по отношение на музиката, а и чисто човешки. С времето станахме още по-близки и сега смело се наричаме "братя". И двамата знаем, че винаги можем да разчитаме един на друг. Всеки усеща кога другият има нужда да сподели. Обикновено когато това е Венци, просто му включвам микрофона. Така се случи и сега - той дойде при мен за изповед и я изля в музиката, от което се роди "Как Стана Така?". И занапред ще процедираме по същия начин, за да може музиката ни да си остане "истинска и искрена" и "без излишни приказки" :)

- Момчета, покрай „Единствената“, съм забелязала, че под маската на татуирани рапъри се крият наистина много свестни хора с големи сърца. Но какво е нужно, за да пробие някой тази маска?
- Pavell: Всъщност маска няма. През цялото време сме себе си, но може би сме малко по-цветни като характери и разбирания. Чувстваме се еднакво добре в ризи и с вратовръзки и само по татуси. Хамелеонът в нас е дарба, която вярвам, че с времето ще се развива. Интересува ме както какво става на улицата, така и какво се случва в сърцето ми или в главата на момичето ми. Не мога да се огранича само до едно нещо и да го нарека определящо за мен.

- С времето вие определено се превърнахте в едни от най-популярните рапъри у нас. Какво ви коства публичността обаче?
- Pavell: Определено има цена, която се плаща, за да се ползваш с привилегията на разпознаваемостта, но аз още не мога да усетя каква е (Смее се). Наскоро четох едно интервю на Киану Рийвс, в което той разказваше колко загуби е преживял още от най-ранно детство, и че до ден днешен не носи скъпи дрехи, не робува на марки и се вози с метрото. Винаги можеш да избереш смирения път на популярността. Според мен това спасява от полудяване.
Venci Venc’: Не е по-различно от това да си от другата страна, тази на фена. Защото всичко е емоция, която едните предават, а другите приемат. Ако публичността променя нещо, то е, че в динамиката на ежедневието до артиста остават само най-силните и истински мотивирани хора, готови да покорят света с него, а не да го дърпат назад.

- А мислили ли сте за кариера и извън границите на страната ни вече? Колаборация със световноизвестен изпълнител, например?
- Pavell: Научил съм се да разграничавам мечтите от целите, защото не са едно и също нещо. Мечта ми е да запиша песен с някой от супер талантливите западни изпълнители, но все още не съм си го поставил за цел. Работата, която трябва да се свърши, за да се стигне до там е огромна. Въпреки всичко, двамата с Венци сме мечтатели по природа и ще дерзаем!
Venci Venc’: Когато сме готови за световната сцена тя ще ни поиска сама... както стана и с българската. Без напъване. Нищо в този живот не бива да е на всяка цена. Всичко, за което мечтаеш безкористно, се сбъдва в подходящия момент.

- Графичните ефекти във видеото „Как стана така“ и които са дело на Васил Тушев, са страхотно решение – едновременно нещо съвсем ново в български видеоклип, а и доста практично за научаване на текста от почитателите. Вдъхновявам се именно от тях и ще ви питам малко по фрази от песента:

"Нямам нужда от излишни приказки“ - кога приказките са излишни?
Pavell: Когато очите казват всичко.
Venci Venc’: Когато са празни и неискрени. Когато целят нещо в замяна. И когато изместват фокуса от красотата на това просто да си помълчиш с някого - нещо, на което малко хора са способни, а аз ценя повече от всичко.

“Имам нужда с теб да бъдем близки истински“ - какво значи за вас истинска близост с някой човек?
Pavell: Отново - когато очите казват всичко!
Venci Venc’: Буквално - сливането на женското и мъжкото тяло в едно, докато съзнанието на всеки прави същото с човека отсреща.

„Попитай близките ми, че пазя снимките ни“ - дали мога да помоля за някакви години снимки от ученическите години – ваш мил спомен и да ми разкажете каква лична история се крие зад тази снимка?

Venci Venc’: Това е снимка на ученическата ми карта - скъп спомен от периода на първото ми влизане в Първо РПУ. Нашарихме цялото училище с графити и ни прибраха всичките 20-ина души, нямаше къде да ни съберат…

„Щом е хубаво началото, не може ли да бъде хубав и краят“ - тук ще ви помоля за един хубав край с пожелание за всички ваши почитатели и читателите на Vesti.bg, но с една закачка – да е в рима.

Pavell: Венци е по фрийстайла. Аз пиша текстовете си бавно и с много предварителна мисъл. на всички хора по света искам да пожелая МИР, защото се нуждаем от спокойствие, за да се интересуваме и от култура. По време на война музиката затихва, а картините избледняват, важно става само оцеляването! Така че по стар рапърски обичай: МИР, хора!
Venci Venc’: Дори и да си ангел, винаги ще се намери някой, който не харесва шума от крилете ти. Дори и да си паднал имай вяра...Най-доброто е това, което Си и тепърва предстои.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 6 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 11 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 11 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче