6

В нашата партия не ни трябват хора като министъра на икономиката и енергетиката, казва пред Експрес.БГ членът на Висшия съвет на БСП Илия Божинов.

"Тримата министри на БСП от икономическата област - Овчаров, Мутафчиев, Гагаузов, са си приятелчета. Те знаят, че ако Овчаров тръгне да пада, завлича и другите след себе си.

Практически във ВС вече няма дебат. Няма как да обясним на хората защо не обсъждаме нещата, които интересуват обществото. Ние мълчим", казва още той.


- Г-н Божинов, по повод Вашите твърдения, които касаят министъра на икономиката и енергетиката и зам.-председател на БСП Румен Овчаров, вчера той каза по ваш адрес: "Когато човек е лъжец и клеветник, това не е временно състояние, а начин на съществуване". Какъв е Вашият отговор?

- Да, чух това негово изявление по различни медии. Най-интересното е, че никой не казва кое в моите думи е лъжа. Напротив, даже оценките на повечето хора са, че казвам нещо отдавна известно.

Нима съм излъгал за връзката на Овчаров с "Топлофикация", за която говоря от август? Тя вече е публична! Между другото - в спора за писмото с "Р. Овч." незнайно защо забравихме за заместника на Вальо Топлото - Георги Рогачев, който си е човек на БСП.

Вкаран е там с незнайно каква цел - може би да замаже следите от действията на Валентин Димитров. Всъщност тези хора ги притеснява моят коментар върху фактите. А те са истина.

Това, което казвам, е следното - при такива факти е нормално човек да си подаде оставката като политически деец. Това не може да е интрига.

Аз просто наблюдавам европейската практика. Нека да влезем в ЕС и практически, не само теоретично.

- Георги Рогачев е в "Топлофикация" с протекциите на БСП, т.е., той е Ваш човек?

- Не е мой човек, защото аз не съм в управляващата върхушка на софийската градска организация. Но така или иначе, той е прокарван от нашите общински съветници, за да защитава партийната линия. Целта е била той да управлява "Топлофикация" след Вальо Топлото. И това е направено под наш натиск.

- Може ли от днешна гледна точка тази версия да се тълкува така - Рогачев е хвърлен на вълците, за да замете следите на Овчаров?

- Не, той не е хвърлен на вълците. Неговата работа е била по принцип да замете следите в " Топлофикация". Но са го хванали за други далавери, които са били преди това - допълнение към това, което Топлото е правил.

Всеки там явно си е имал и далавера по собствена линия. За мен комплексът от информация около Рогачев, Димитров, фирмата "Фронтиер" е такъв, че просто няма как Румен Овчаров да каже, че не присъства в тази картинка.

Не виждам къде лъжа! Въпросът е ясен - има два типа отговорност, която може да се поеме от човек в управлението на държавата - едната е чисто политическата отговорност, която не включва непременно наказателната.

При такива обстоятелства, човек може да си подаде оставката. Аз в случая не съм прокурор или съдия и не мога да говоря за наказателната отговорност.

- Но изглежда проблемът е, че няма факти, няма документи, които да уличават г-н Овчаров. Вие го обвинявате, но досега не сте показал нищо черно на бяло...

- Това е разликата. Ако аз знам, че има сметка, в която Вальо Топлото му е превел пари, тогава вече става въпрос за наказателна отговорност. Въпреки че няма достатъчно доказателства, самият факт, че се е забъркал в тази история, го прави негоден политически. За това говоря в момента.

Типичният пример е случаят в Европейската комисия през 1999 г., когато всичките еврокомисари от Комисията на Жак Сантер подадоха колективна оставка.

Те не бяха махнати, защото някой е открил лични сметки с преведени пари от някакви фирми. Те си отидоха, защото се откри, че са упражнявали политически чадър върху случаи на корупция.

И просто в един момент се каза - вижте какво, не можем да търпим хора, покрай които всичко това се е случило. Нито един от тях не беше осъден, но те вече не са в политиката.

Аз искам да имаме този европейски подход и в България. В момента, в който около някой, който е в политиката, се появяват съмнения за корупция, той трябва да си отиде.

Що се отнася до "Топлофикация"- аз съм убеден, че делът на Антоан Николов в цялата тази работа е много по-голям. Със сигурност е правил много по-сериозен политически чадър. Но това е в миналото. Аз не мога да го обсъждам като политически деец.

Сигурно и Софиянски е бил в тази далавера. Но той в момента не е в "Топлофикация" и не ми е работа да му искам оставката. Той почти не е действащ политик - в парламента е в опозиция, девета дупка на кавала.

За мен ситуацията е такава - обсъждаме действащите политици, които би трябвало да си отидат. А дали ще има наказателна отговорност - това решава съдебната власт.

Искам в политиката да няма хора, за които има съмнения, че са участвали в схеми. Защото те пречат на моята партия. Пречат ми и на мен. Аз се занимавам с избори.

Е как ще убеждавам гласоподавателите в София да гласуват за нашата партия, като хората, за които има основателни съмнения за участие в корупция, са в нея?

Защо те трябва да са в политиката? А за Румен Овчаров не се притеснявайте - той ще живее прекрасен и богат живот оттук нататък, каквото и да стане.

Но защо трябва да пречи на цялата партия? Такива хора не ни трябват.

- На пленума по икономическата политика на БСП през август, когато Вие повдигнахте за първи път въпроса за оставката на Румен Овчаров, премиерът и председател на БСП Сергей Станишев не само че не ви подкрепи, но като че ли дори не пожела да вземе доклада, който му дадохте...

- Мисля, че е дошло време да си го препрочете. Може би е някъде при него... Аз, между другото, смятам да го разширя. Ще припомня няколко неща.

В този документ например аз ги предупредих, че това, което правят с електроразпределителните дружества (ЕРП), е много опасно. Те дадоха на тези частни компании права да събират със съдия изпълнител сметките на хората.

Директно, без това да минава през съда. Когато попитах за това, стана страхотен скандал с Михаил Миков - откъде накъде съм повдигал такива въпроси.

Видяхте един месец след това какво стана с надписаните средства на ЕРП-тата. Но забележете - единственото чуждестранно ЕРП, което не беше афиширано във връзка с този скандал, това беше ЧЕЗ. Незнайно защо всички други бяха виновни. А те - не.

Може би, защото заедно с Румен Овчаров направиха съвместна сделка за приватизацията на ТЕЦ "Варна". Човек може да си помисли, че Е.ОN и EVN нарочно са атакувани, за да може всичко да отиде към ЧЕЗ.

Тъжното е, че в края на краищата потърпевши се оказаха потребителите. Само заради това, че предишното правителство на НДСВ и сегашното им осигуриха сигурна печалба от 15%. Каквото и да направят, те могат да дигат цените толкова, че да достигнат до този параметър.

В момента ние не можем да им направим нищо, дори и за лошото качество на услугата. В момента Овчаров осъществява и този политически чадър.

Зад всичко това стои енергийната мафия на България, чийто представител във властта е Румен Овчаров. Повечето от схемите не са измислени от него- той ги е наследил. Само че вместо да ги прекрати, той ги използва.

- Как си представяте технологията за поемане на тази политическа отговорност от Румен Овчаров?

- Ами да си подаде оставката. Или да му бъде поискана.

- Но Вие я искате от август, а той не си я подава...

Ами кой съм аз? Вярно, член съм на Градския съвет в София и на Висшия съвет на БСП. Столичното ръководство на партията се събира три пъти годишно.

Ако моето искане случайно влезе в дневния ред, то трябва да се гласува от 50% от присъстващите. Това не може да се случи. Това, че искам оставката на Овчаров, не означава, че имам практически ход да го направя.

Де факто, аз мога само да го казвам и да се опитвам да преодолея схемата, която е по устав. Но без да имам подкрепата на болшинството, нищо не мога да направя.

- И защо нямате тази подкрепа, г-н Божинов?

Ами повечето са конформисти. Има известен брой поддръжници на Овчаров от користни интереси, а останалата част не искат да се намесват.

- На кого и какви са тези користни интереси в партията?

- Овчаров крепи маса хора. В общинското ръководство има градски съветници, които активно му помагат в това, което става. Във Висшия съвет има хора, които е вкарал, направил е нещо от тях. В Изпълнителното бюро има няколко човека, които са плътно негови хора.

Триумвиратът на тримата министри на БСП от икономическата област - Овчаров, Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов - те са си приятелчета. Те знаят, че ако Овчаров тръгне да пада, завлича и другите след себе си.

Нещата са свързани. Много хора се страхуват, че когато падне един, пирамидата ще се срути. Същият синдром в БСП се наблюдаваше през 1996 г. Имаше един куп хора, които стояха зад Жан Виденов и казваха: "Дайте да крепим момчето още малко".

Знаете какво стана накрая.

- А как ще завърши сегашният казус?

- Аз се надявам БСП да се отърве с минимум поражения. Въпреки че такива вече има и ще стават все по-сериозни. Няма как да обясним на хората, защо ние вътре в партията не обсъждаме нещата, които интересуват обществото. Ние мълчим!

Когато предложих да вкараме всичко това в партийната комисия за борба с корупцията, ми казаха: "Не, не! Това е несериозно. Никакви такива неща няма да обсъждаме."

- Значи, премиерът крепи статуквото, червените министри се държат един друг. А защо мълчат коалиционните партньори?

- Те са още по-заинтересувани да не се пипа статуквото. Там има хора, които са си направили някаква схема и нямат никаква сметка нещата да се разклащат. Всеки си е извоювал някаква ниша.

Не случайно обърнахме внимание и на това, което се случва в Министерството на държавната администрация - като се почне от софтуера и се стигне до прозрачните урни и разни други чудеса...

Всеки има някакъв интерес. За какво да клати лодката? Вълната може и него да го помете.

Същото важи и за ДПС. Всички знаят, че има сериозен проблем със съмнителни замени на гори, който трябва да се разследва. Проблеми има и при Емел Етем - и за тях пишеше по вестниците.

Аз не казвам нищо оригинално. Опитвам се да дам политическия прочит. Опитвам се да кажа, как трябва да постъпват политици, които се интересуват от своята партия.

- Отварят ли тези процеси и скандали в средите на БСП пространство за нови политически формации, като например ГЕРБ на Бойко Борисов?

- Тези процеси отварят пространство за ГЕРБ, за "Атака" и за други подобни сили, които ще се появят. Това ни се случва непрекъснато от 1990 г. насам.

На този принцип избираха Жорж Ганчев, на този принцип дойде и царят. По този начин се появи и "Атака".

Политическата класа разочарова хората, защото няма вътрешните сили да се преборва с такива корупционни схеми, на които сме свидетели.

Истинската политическа класа си маха корумпирания човек, преди да е подложена на атаките на обществото. След това вече е късно.

- Как очаквате да се отрази на БСП скандалът "Топлофикация" на предстоящите избори за евродепутати?

- Мисля, че на изборите за евродепутати БСП ще се представи зле. НДСВ също. Само ДПС ще се представи добре, но по други причини - ясно е, че техният електорат е нахъсан по друг начин.

Основните партии, които ще спечелят места, ще бъдат "Атака", ГЕРБ и ДПС. И БСП ще има участие, но не такова, каквото се очаква.

Според мен ще спечелим под 1/3 от 18-те места в Европарламента. Отстъплението от това, което имаме в момента, ще бъде явно. Най-вече на фона на резултата на партии като "Атака" и ГЕРБ.

Двете формации заедно ще имат значително повече гласове, отколкото БСП. Това неминуемо ще предизвика дебат дали няма нужда от предсрочни парламентарни избори, защото съотношението в парламента не отговаря на политическата реалност.

Мисля, че след този вот ще има желание за преразпределение на политическото статукво.

- А ще има ли дебат в БСП за поемане на отговорност за тези грешки?

- Аз лично искам да има. Но както виждате, дебатът е сложен. След президентските избори например Сергей Станишев прочете доклада си, всички казаха "Благодаря ти, бащице!" и си отидоха.

Нямаше никакво друго изказване. Практически във Висшия съвет вече няма дебат. Някой си се изказва, всички вдигат ръце: "Съгласни сме!". И това е.
Но сега може би ще има силен дебат за устава. Ще видим. Доста хора са засегнати от идеята да няма дублиране на партийни и държавни постове.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Жена, а помниш ли в началото каква любов бяхме? - Гоше, не се разсейвай, имаш чинии за миене...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 12 минути

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 29 минути

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 1 час

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 1 час

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 2 часа

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 2 часа

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Празничното пътуване: Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове

България Преди 2 часа

Румънските гранични власти няма да пропускат камиони над 7,5 тона през ГКПП „Дуранкулак“/“Вама веке“ през празничните дни

<p>Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове</p>

Кремъл: Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове

Свят Преди 2 часа

Русия рядко разкрива информация за пълното въздействие на украинските атаки върху нейната територия и инфраструктура

<p>Демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия (СНИМКИ)</p>

В Киев демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия

Свят Преди 3 часа

Статуите, за които се твърди, че тежат между 6000 и 7000 тона, ще бъдат преместени в музей

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 3 часа

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Свят Преди 3 часа

Работещите в железниците обявиха 24-часова стачка

<p>Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви

Свят Преди 3 часа

Близо 500 души са изпратени да участват в спасителните работи

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

България Преди 3 часа

На срещата са поканени и представители на синдикатите

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 4 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 4 часа

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост