Авторът на филма "Дом": Късно е за песимизъм
Авторът на филма "Дом": Късно е за песимизъм   
Източник: Форум филм
1
Ст тици хиляди интернет потребители са гледали досега документалния филм "Дом" на Ян Артюс-Бертран, който показва уникални кадри от над 50 страни, всички снимани от въздуха.

Премиерата на лентата у нас, както и в още 50 страни по света, бе на 5 юни - Световния ден за опазване на околната среда, но филмът се разпространява свободно и онлайн (вж. официалната му страница в YouTube.com).

Името на френския фотограф и режисьор ни е познато от изложбата "Земята отвисоко", която гостува близо месец в София. 117-те уникални снимки, заснети във въздуха, можеха да се видят на Моста на влюбените зад НДК.

Съпродуцент на документалния филм (Home2009.com), който разкрива зашеметяващи и страшни картини от дома на човечеството - Земята, е режисьорът Люк Бесон, а гласът зад кадър е на актрисата Глен Клоуз.

Тригодишната работа по лентата, която е може би първата, заснета изцяло от въздуха (запазена марка на твореца), е кулминация на над 30 години упорит труд и пълно посвещаване на каузата за спасяването на земята от неразумната човешка дейност. Равносметката е 54 страни, 217 снимачни дни и 488 часа заснет материал.

Целта ни е да достигнем до възможно най-широка публика и да убедим всички, че носим лична и колективна отговорност пред планетата, казва Бертран.

"За няколко кратки десетилетия човечеството е нарушило баланса на Земята, установен от почти четири милиарда години еволюция. Цената е висока, но вече е късно за песимизъм.

Човечеството има само десет години да обърне процеса, да осъзнае пълния размер на разхищение на земните богатства и да промени начина на потребление", предупреждава фотографът. Ето какво още казва той в интервю:

- Кога изпитахте нужда да направите този филм?

- Когато поканих Ал Гор да покаже филма си "Неудобната истина" пред френския парламент, осъзнах колко силно въздействие имаше той, по-силно и от на телевизионно предаване.

Видях колко се развълнува публиката - в някои случаи до сълзи, и си казах, че пълнометражен филм ще бъде отличен начин да достигна до хората. Стори ми се и естествено продължение на фотографията и телевизионните предавания.

Струваше ми се, че като правя снимки на Земята, темата ми е хуманността, а същата логика стои и зад филмите.

- Това е първият Ви пълнометражен филм и много амбициозен проект. Срещнахте ли много трудности?

- Денис Каро, продуцентът на Live And Become, ми беше представен от Арманд Амар, композитор и мой приятел. Той веднага прие, както и Люк Бесон. Тогава започна истинската работа.

Когато получаваш толкова много пари да направиш уникален филм, заснет изцяло на HD от хеликоптер, това е огромна отговорност, свързана с непрекъснат стрес. Работих по инстинкт, както винаги, учех се в движение.

Скоро разбрахме, че екипът в хеликоптера трябва да бъде ограничен до пилот, оператор и видеоинженер. После трябваше да преодолеем технически проблеми, свързани с новата камера, която използвахме, както и условията на снимане, които бяха различни във всяка страна, над която прелитахме.

Направих филма без сценарий, само по синопсис от една страница. Знаех каква история искам да разкажа, но текстът се появяваше в процеса на снимките, особено централната тема за енергията - първо енергията от човешката мускулна сила, после революцията, задействана от тъй наречените "джобове слънчева светлина", петролът... Накрая това се оказа филм на един фотограф, който не е свикнал с ограничения.

- Какво е централното послание във филма?

- Той носи много ясно послание. Оказваме по-голямо въздействие на Земята, отколкото тя може да понесе. Има свръхконсумация и изчерпваме земните ресурси. От въздуха лесно се виждат раните на Земята.

Филмът "Дом" само излага настоящето положение и подсказва какви решения съществуват. Неговото подзаглавие би могло да бъде "Късно е за песимизъм". Достигнахме до кръстопът. Трябва да се вземат важни решения, за да се промени нашият свят.

Всеки знае за какво се разказва във филма, но никой не иска да повярва. "Дом" добавя тежест към доводите на природозащитните организации, че трябва да преминем към по-разумен подход и да променим консуматорския си начин на живот.

Искам хората, чието потребление въздейства пряко на земята, да усетят необходимост да променят начина си на живот, след като изгледат лентата.

- Как си представяте гласът зад кадър и музиката?

Разбира се, текстът зад кадър беше много важен. Бях силно вдъхновен от работата на Лестър Баун - прочутият американски еколог, и книгата му State of the World. Работих също с Изабел Деланой - дългогодишна моя сътрудничка (написала задкадровия текст).

Относно музиката очевидно поканих Арманд Амар, моят най-добър приятел на света и един от най-добрите френски музиканти. Той също така е специализирал уърлд мюзик, а аз исках смесица от култури в саундтрака.

- Как се получи ритъмът на филма?

- Обичам изненадата да идва бавно. Не исках филмът да бърза. Технически ограничения, свързани с теглото на хеликоптера и камерата, която използвахме, ни накараха да заснемем много сцени на бавен каданс.

Това харесвам на лентата - тя е съзерцателна. Също така те кара да се заслушаш и да спреш да мислиш. За хората не е приятно да чуят някои от нещата, които им казва филмът, но не бях готов да правя никакви отстъпки.

- Защо се казва "Дом"?

- Идеята беше на Люк Бесон и ние се спряхме на нея. Много е символично, защото екологията изучава връзката ни със средата, в която живеем.

- "Дом" е "въглероден офсет". Какво включва това?

- Всички емисии на въглероден двуокис, отделени по време на работата по филма, са изчислени и компенсирани със сумите, използвани за предоставяне на чиста енергия на онези, които не разполагат с такава. През последните десет години всичките ми творби са въглероден офсет.

- Какво се надявате да остане у публиката?

- Освен да променят начина си на живот, искам хората да пожелаят да помогнат, да се включат. Има един великолепен цитат от Теодор Монод: "Изпробвахме всичко освен любов." Надявам се този филм да се свързва с много любов.

Няколко факта (от различни източници):

20% от населението на Земята консумира 80% от ресурсите й.


Военният бюджет на развитите страни е 12 пъти по-голям, отколкото помощите, отредени за развиващите се държави.

5000 души умират на ден като следствие от консумацията на замърсена вода. 1 млн. в света нямат достъп до чиста питейна вода.

В момента близо 1 млрд. души гладуват.

Над 50% от търгуваното зърно по света се използва за биогорива и храна за добитък.

40% от обработваемата земя е с дълготрайни увреждания.

Всяка година 13 млн. хектара гори биват унищожавани.

Един от всеки четири бозайника, една от всеки осем птици, всяка трета амфибия са заплашени от унищожение. Животински видове изчезват 1000 пъти по-бързо от естествения им ритъм.

3/4 от местата за риболов са изтощени и изчерпани.

Средната температура за последните 15 години е най-високата, регистрирана някога.

Ледената покривка е с 40% по-тънка сравнение с преди 40 години.

До 2050 г. може да има поне 200 млн. климатични бежанци.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 12 минути

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 49 минути

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 1 час

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 1 час

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 2 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 3 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Ракета "АТАКМС"

WSJ: Украйна е поискала разрешение от САЩ да стреля по територията на Русия с американско оръжие

Свят Преди 4 часа

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката на Вашингтон

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 4 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 4 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 5 часа

Вижте каква е причината за задържането

с

Румен Радев: Всички ние ще платим цената на войната между Украйна и Русия

България Преди 6 часа

"Накрая сметката ще бъдат хиляди жертви и една опустошена страна"

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 6 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота