Още по темата

Вчерашните срещи на собственикът на фирма „Инерком“, която иска да купи ЧЕЗ, Гинка Върбакова с министър-председателя Бойко Борисов и изслушването ѝ пред комисиите по енергетика и контрол над службите в парламента, повдигнаха много въпроси.

Един от тях е дали е законна намесата на държавата и не изглежда ли таа сякаш тя иззема бизнеси на хората след срещи с тях в Министерски съвет (МС). На този и още въпроси по казуса ЧЕЗ отговори вицепремиерът Томислав Дончев в „Здравей, България“ по NOVA.

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Сидеров: БСП яхна темата за ЕРП-тата сега, къде бяха преди години

Румен Радев за казуса ЧЕЗ: Тревожното е, че службите не сработиха

„Трябва да бъдем малко по-внимателни с думите. Какво означава прибираме бизнес?

Първоначални разговори с лице, което е собственик на капитала на фирмата ние питаме: „не считате ли, че е по-добре държавата да влезе изцяло или поне частично, с възможност да има контрол върху дружеството“. Предвид създалата се ситуация, не става дума само за граждани, става дума и за потребители, този репутационен проблем ще възпрепятства работата ви за в бъдеще. Още повече, че предвид създалата се политическа ситуация, трябва да се намери някакъв изход.

Дамата отговаря, проявява разбиране в тази ситуация, това вероятно е абсолютно разумно като мярка, тя подчерта, че нещата не зависят от нея, защото е само купувач, а от другата страна има продавач. Решение на продавача е на кого, за колко да продаде това, което има“, заяви Дончев.

Той уточни, че при вчерашната среща на Върбакова с премиера и министри станало ясно, че купувачът на ЧЕЗ ще ползва кредитно финансиране от „добре известни международни банки с безупречна репутация”.

Трите ЕРП-та искат по-скъп ток

Борисов: Този път оставка няма да има - ще ги разнищя

Радев за ЧЕЗ: Заблуждават ни, оставката генерира въпроси

Във връзка с намерението на държавата да изкупи мажоритарния дял от ЕРП-то Дончев увери, че ако се стигне до споразумение,

властите ще бъдат „безкрайно внимателни, разходвайки ресурс по тази операция”.

„Непремерените действия в тази ситуация могат да ни излязат много скъпо в буквалния смисъл на тази дума. Паралелно с това държавата да контролира по-добре сектора, трябва да довършим и либерализацията на енергийния пазар”, каза още вицепремиерът.

Според него вчерашният ден би могъл да се обобщи така: „Държавата се връща в бизнеса с ЕРП-тата,макар че кратките конструкции не винаги в една сложна ситуация има шанс да са напълно изчерпателни и правилни. Добре е всички водещи политици да декларират, да изяснят дали имат пряко отношение към някой от отпадналите кандидат-купувачи в тази сделка“.

Този коментар той направи по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, подадена заради приятелството ѝ с Гинка Върбакова – бъдещият собственик на най-голямото ЕРП у нас.

„Това е морален ход от страна на министър Петкова.

Познанството не е грях в никакъв случай,

не е нарушение, но в една такава изнервена ситуация със сигурност би могло да породи съмнения. По особена ирония на съдбата министър Петкова няма никакво отношение към сделката нищо че е енергиен министър“, каза още Томислав Дончев.

Той смята, че Европейската комисия няма да пита България за сделката с ЧЕЗ.

Целия разговор с Томислав Дончев гледайте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.