Още по темата

Премиерът Бойко Борисов представи днес пред Европейския парламент в Страсбург приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Той посочи, че това са Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа, както и цифровите умения, съобщава NOVA.

Юнкер за Турция, еврозоната и луканката

„България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е нула. На българо-турската граница показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и със споразумението с Турция ограничаваме до минимум миграционния поток“, отбеляза премиерът.

Той беше категоричен, че споразумението с Турция трябва да продължи да работи и „въпреки категоричността, която трябва да отстояваме за върховенство на закона и свободата на медиите“. Премиерът допълни, че

председателството ще се опита с много такт и дипломатичност да реши въпроса за мигрантите.

„Трябва така да си охраняваме границите, че влизането да бъде само през ГКПП и тези, които бягат от войни, да се погрижим за тях, но да се знае, че това ще бъде до края на военните конфликти.

Или да се направят обезпечавани от нас центрове близо до конфликтите, за да се върнат хората и да участват във възстановяването на страните си. Икономическите мигранти да бъдат допускани там, където има нужда от тях“, предложи премиерът. 

Борисов поясни, че трябва „много ясно и честно трябва да кажем какви надежди могат да хранят за интегрирането им в Европа. Това е точният момент, в който да го направим. Вчера

един изстрел в Косово взривява Балканите,

преговорния процес и веднага настроенията стават други.

Застреляха сръбски политик в Косово

Народите от Балканите очакват, бидейки географски и исторически в Европа, накрая да имат план за присъединяване, поясни министър-председателят. Той даде припомни добрия пример с България и Македония и подписания Договор за добросъседство. Борисов изрази и надежда за успешно решаване на спора за името между двете ни съседки.

Лавров: Разговорите за името на Македония са заради САЩ

Ако не го направим, интересът на Русия, Турция, Китай и Саудитска Арабия към Балканите е голям, някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа“, заяви премиерът пред евродепутатите.

За Русия - едни искат отпадане на санкциите, други искат да се задълбочат - ще търсим нормализиране

на отношенията, но това далеч надскача нашия праг на възможности, това ще бъде общоевропейско решение, коментира министър-председателят.


Той настоя кохезионната политика да бъде запазена в следващия многогодишен бюджет на ЕС. По въпроса за общата отбрана, премиерът коментира, че при настоящите геополитически предизвикателства, ЕС малко се вглежда в заплахите и обикновено реагира след събитията.

"Ще бъде радост за нас, ако можем да се доближим до доброто представяне на Естония", посочи в словото си българският министър-председател.

Представянето му беше съпроводено с аплодисменти, но и критиките не закъсняха. Една от тях беше за присъствието на националисти в управлението.

Депутатът Николай Бареков отправи нападки към Борисов

заради престъпността, корупцията и олигарсите, като поименно спомена имената на Огнян Донев и Иво Прокопиев.

Остър въпрос дойде от депутатка от „Зелените“ Ска Келер, която припомни, че в деня на откриване на председателството са се провеждали протести в защита на "Пирин" и напомни за съмнения за корупционни решения и хомофобски прояви.

Премиерът се защити, че той самият е „зелен човек“.

„Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели.

Стотици излязоха на протест в София в защита на Пирин

Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли“, обясни подробно министър-председателят.

Става дума само за един лифт,

обясни Борисов. Гарантирам, че една керемида няма да бъде сложена на Пирин, обеща той и даде гаранция,че няма да се позволинезаконна сеч.

Веднага след Борисов думата взе председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който каза, че за него едно от най-приятните неща около българското председателство е, че ще вижда приятеля си Борисов по-често. Юнкер заяви, че вярва, че България ще свърши чудена работа.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Лиляна Павлова заяви в Страсбург, че българските приоритети са били представени по един „много убедителен и ясен начин“.

Министър Лиляна Павлова акцентира на това, че страната успя да върне темата за Западните Балкани в общоевропейският дневен ред и да насочи вниманието на институциите към дебата за бъдещето на Европа, дигиталния дневен ред, към сигурността и стабилността на континента.

На днешното заседание страната получи ясно подкрепа в борбата с корупцията, отговори министърът за Българското председателство на въпрос. „България има воля за борба с корупцията, върви по прав път по отношение на мерките и законодателството и това, по което се работи, дава резултат, който е видим през икономическите показатели – ръста на икономика, намаляващата безработица и увеличаването на инвестициите“, допълни тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК