Още по темата

„Има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без съгласието на Министерството на външните работи. Аз говорих и с външния министър и той настоя да не правя никакви изказвания”, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, действията си по-време на опита за преврат срещу Ердоган.

„Съгласно сегашната процедура посланиците трябва да изпращат информация в МВнР и оттам периодично качват информация на интернет страницата на МВнР. На практика в момента посолствата не могат да имат индивидуални страници”, обясни тя. 

„По време на опита за преврат нещата в Турция се случваха в минути, в секунди. Хората имаха нужда от постоянна информация онлайн. Този случай трябва да постави големия въпрос за това, че държавата трябва да бъде адекватна и да бъде в постоянен контакт през посолствата си с хората, които пътуват и живеят в съответните държави”, посочи Нейнски.

Анкара: Без визи от октомври или късаме споразумението

Ердоган оттегля исковете за обиди по негов адрес

Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за сирийската криза

„Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна”, поясни тя. „Опитът за преврат постави под огромен риск стабилността на Турция. Затова и политически сили, включително  такива, които категорично не подкрепят Ердоган, застанаха зад официалните власти. Те избраха легитимната власт пред опита за преврат”. 

„Новата история показва, че няма военен преврат, който да е донесъл нещо добро за хората в една страна. Политически партии в Турция показаха, че те приемат, че смяната на властта трябва да се извърши чрез избори и застанаха зад политическия си опонент. Един от тях ми каза: „Иначе ще се върнем в племенните времена”, разказа Нейнски. 

По нейните думи отношението към организацията на Фетхуллах Гюлен в Турция е като към паралелна държава. „Опозицията също не подкрепя Гюлен и гюленистите”, заяви Нейнски.

Тя посочи, че Европейският съюз е един от най-големите търговски и икономически партньори на Турция. И въпреки че на 9 август ще има среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, Русия не може да предложи много.

„Дори когато говорим за проекта „Турски поток”, това, което зависи от Русия, е да се направи тръбата, която достига до Турция. Другите две тръби изискват съгласието на ЕС”, подчерта Нейнски.

„Ако Турция се дестабилизира, било за поради успешен военен преврат, било заради навлизане в спирала на репресии, тя ще престане да бъде „сигурна страна”, предупреди българският дипломат.  В такъв случай, ЕС ще трябва да приема бежанците, идващи от турска територия, тъй като не може да ги връща в несигурна държава.

Според Надежда Нейнски вдигането на визите за ЕС е „въпрос на чест” за турските граждани, но то трябва да стане само ако бъдат изпълнени всички условия и реформи от страна на Турция.