Още по темата

Фетуллах Гюлен – ислямският проповедник, който живее в САЩ и е сочен за виновник за опита за преврат в Турция, обяви, че ще се върне в родината си, ако вината му бъде доказана. Той

иска международно разследване на метежа

и изрази готовност да се прибере у дома, ако то докаже „една десета“ от обвиненията, които Турция отправя срещу него, предадоха световните агенции, позоваващи се на статия на Гюлен във френския в. „Монд“ (Le Monde).

„Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам най-пълно сътрудничество. Искам независима международна комисия да проведе разследване на този опит за преврат. Ако една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, аз се задължавам да се върна в Турция и да нося отговорност“, посочва Гюлен в статията.

Наред с това той за пореден път

отхвърля обвиненията

за причастност към опита за преврат на 15 юли, като подчертава, че неговата организация никога не е претендирала за политическа власт. „Въпреки че стотици правителства, разузнавателни служби, изследователи, граждански сдружения в целия свят следят движението вече повече от 25 години, досега не бяха разкрити никакви незаконни действия“, отбелязва Гюлен.

По думите му сред участниците в пуча действително може да е имало „военни, заявяващи, че симпатизират“ на неговото движение. Казвам без всякакви угризения на съвестта, че това са изменници, които подкопаха единството и целостта на страната, личности, които предадоха моите идеали и доведоха до стотици и хиляди жертви, посочи той.

Гюлен каза, че правосъдието трябва да накаже всички виновни, но направи уговорка, че

в съвременна Турция съдебната система не вдъхва доверие.

„Никой – нито аз, нито който и да е друг, не стои над закона и аз искам всички виновни, каквато и да е тяхната принадлежност, да получат наказанието, което заслужават в рамките на справедлив процес. Но от 2014 г. съдебната система се намира изцяло под управлението на властта и така вероятността за справедлив процес е близка до нула. Именно затова призовах за създаване на международна комисия и обявих, че ще се съглася с нейните заключения“, изтъква Гюлен.

Турция настоява САЩ да ѝ предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира, само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви днес, че страната му е получила

„положителни сигнали“ от страна на САЩ по искането ѝ за екстрадиция на Гюлен.

„Продължават да се подготвят документи (за екстрадицията) и ние започнахме да получаваме положителни сигнали от САЩ в отговор на нашите искания“, заяви, без да дава уточнения, Чавушоглу на съвместна пресконференция с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, който е на официално посещение в Анкара.

Чавушоглу добави, че Анкара подготвя нови документи за Гюлен, за да ги изпрати на Вашингтон, при положение че по думите му „целият свят знае кой стои зад опита за преврат“.

Делегация на американското министерство на правосъдието ще пристигне на двудневно посещение в Турция на 22 август за срещи с турски колеги по въпроса за искането за екстрадиция на Гюлен, съобщи на пресконференцията Мевлют Чавушоглу, цитиран от Асошиейтед прес. По думите му в американската делегация ще бъдат трима експерти на министерството на правосъдието и един на Държавния департамент.