Още по темата

Турция няма намерение да напуска НАТО и е един от най-големите привърженици на алианса. Това заяви в интервю пред в. „Билд“ ( Bild) турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той обаче посочи, че когато става дума за покупка и продажба да оръжейни системи, Турция е принудена да си сътрудничи и с други партньори, защото например от НАТО са отказали да продадат на страната системи за противовъздушна отбрана или обмен на информация.

„Ние действаме от гледна точка на националната си сигурност“, подчерта министърът.

Чавушоглу заяви, че не иска да говори за най-лошия вариант, ако европейските визи за турски граждани не бъдат премахнати до октомври.

„Ясно е едно - или трябва веднага да приложим всички договори или трябва да ги оставим настрана. Разочарован съм, когато ни критикуват, че искаме 3 милиарда евро срещу обвързана с тях подкрепа. Само че парите не са за нас, те са за бежанците. Турция плаща цената за всички страни. Ние сме изразходвали 25 млрд. долара. Но от ЕС чуваме само: „Ние сме шефовете и така ще стане!“. Само че така няма да се получи, този манталитет е погрешен.“

По думите на Чавушоглу, лично той по принцип е против връщането на смъртното наказание в Турция и се е изказвал в този смисъл по време на работата си в Съвета на Европа.

Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за сирийската криза

Ердоган се извинил на Путин за сваления самолет 

Най-добрият турски футболист - терорист?

„Казвал съм също така, че САЩ и Япония трябва да отменят смъртното наказание. Но сега има голяма емоционалност сред турския народ и това те не може просто да се игнорира. Жена ми, например е за смъртното наказание. Тя е учен, работила е в държавната администрация. Но след като преживя този преврат каза: Ние се нуждаем от смъртно наказание. С жена ми и дъщеря ми обсъждахме предимствата и недостатъците. Турският народ е травмиран. И това също е нещо, което европейците явно не разбират.“

Чавушоглу призова европейските политици да помагат на Турция, вместо да я критикуват.

Що се отнася до масовите чистки, засегнали близо 100 хил. души след провалилия се опит за държавен преврат в Турция, извършен на 15 юли, Чавушоглу обвини Европейския съюз, че не разбира колко е опасна терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад метежа.

„В продължение на 40 години, те последователно са прониквали в съдебната система, полицията и армията. Дори в моето министерство са влезли от 300 до 400 последователи на тази група, като предварително са разполагали с въпросите за изпитите през последните години, въпреки че те дори не говорят чужд език. Що се отнася до съкращенията - в Германия след обединението бяха уволнени повече от 150 000 души, защото бяха заподозрени че заемали позиции, близки до Съветския съюз. Ние трябва да вземем тези мерки, за да се гарантира, че няма да има нов опит за преврат. Такъв риск все още съществува,” категоричен е Чавушоглу.

Според него Русия и Турция гледат по различен начин на събитията в Сирия, но двете страни са имали добри отношения в миналото, които ще бъдат подновени и това е „съвсем нормална гъвкава външна политика. Що се отнася до сирийския въпрос, естествено там има и разлики. Ние сме убедени, че трябва да се води съвместна борба срещу „Ислямска държава”, а не срещу умерената опозиция”.