193

30 души заразени с новия COVID-19 у нас. От тях 18 души са в болница.

611 е общият брой в страната. 48 души са излекувани.

341 мъже, 270 жени, най-младият пациент е на 1 годинка, най-възрастният - на 90. Медицинският персонал са 33 души, новият случай е на 62-годишна лекарка – интернист, без данни за контакти с пациенти, по-скоро външно заразяване.

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Новите случаи на оздравели са 6. Трима мъже от ВМА, трима от Пазарджик и една медицинска сестра от Пещера. Може да отбележим, че сред тях е жена на 70 години от Пазарджик", обяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За денонощието има един нов смъртен случай - мъж на 72 години от Шумен с придружаващо тежко заболяване. 

С 5.2 % е увеличението на заразените спрямо вчера. Починалите от началото на епидемията у нас досега са 24, редната им възраст е 62 години.

Ген. Мутафчийски съобщи още, че е завършило проучването на полицейските служители. Изследвани са общо 1016 души, чиято средната възраст е 39 години.

"Имаме официалните резултати на 1016 души", уточни доц. Ангел Кунчев, който също присъства на брифинга.

"Това са група хора с интензивни контакти, 1007 от тях са с отрицателен резултат, двама имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция и 7 души са положителни за IGG – 6 мъже и една жена, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Нито един няма положителен резултат, а един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но не е ясно още за коронавирус", добави Кунчев.

"Активна циркулация на вируса дори в София не е налице, епидемията е под контрол и ако продължим с мерките тя ще остане на нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази", подчерта още Кунчев.

"При военните сме изследвали над 1100 души, без симптоматика. Предстои изследване в неделя на кораб, който се прибира от учение в Румъния, там са 146 моряци, които ще бъдат изследвани. Няма данни за оплаквания някакви на кораба, но сме длъжни да ги изследваме", уточни ген. Мутафчийски. 

"В интернет има кампания, в която се предлагат "лекарствени продукти". Някои са напълно фалшиви. Сигнализирали сме компетентните органи и правителството. По наша информация законодателството не е толкова сурово към такъв тип престъпления, но трябва да се промени Наказателният кодекс и да се изготвят сигурни механизми за наказание", каза още Мутафчийски.

Относно информация, че в Дългопол ще бъдат направени масови тестове на населението, както в Банско, Мутафчийски заяви, че не знае от къде общината е закупила тестовете. В момента на пазара се ползват 4-5 доставчика, които се ползват и от Щаба и са се доказали във времето.

Той подчерта, че изследвания се правят и в други области и даде за пример Бургас. Там се тестват рискови групи - полицаи, лекари, както и някои групи от етноса. От ромското общество в областта няма нито един положителен тест за коронавирус. Ген. Мутафчийски предложи пред журналисти да бъде направено нагледно тестуване с бърз тест.

Началникът на Оперативния щаб обясни, че не всички симптоми отшумяват с излекуването на заболяването. Той предупреди и, че пациентите трябва да поддържат "гореща връзка" с личните лекари. Ако бърз тест даде положителна проба, е редно да се направи и PCR тест. Ако при него пробата също е положителна, тогава РЗИ и полицията имат грижата да се свържат със заразения.

В България не се наблюдава повторно заразен с коронавирус, обясни Мутафчисйки и добави, че няма достатъчно данни по отношение на имунитета.

"Имахме среща с представители на Лекарския съюз относно имунизациите и женските консултации. Говори се за създаване на организация на "зелени коридори" след Великден за малки деца, бебета и бременни. Както и за постепенното възстановяване на нормалния ритъм и дейността на болниците. Не се знае колко време ще се борим с коронавируса, болниците трябва да се адаптират", обясни той.

"От началото на епидемията в Китай сме казвали, че всяка вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път, преминава през стотици хиляди хора", заяви проф. Тодор Кантарджиев. "Така вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, идващ от животно и се адаптира към човека, благодарение на това вирусът придобива свойства като по-лесно да се предава от човек на човек".

"Тежестта на клиничната проявява, заболяването при хората става по-леко и хронично. Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това е причината голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания", добави Кантарджиев.

"Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица и хрема трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на инфекцията – средства за лечение директно в гърлото. Вирусна инфекция най-лесно се забавя или избягва ако се вземат мерки в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дена", подчерта Кантарджиев.

"Личните лекари имат отговорността да следят излекуваните и изписани от болница болни, за които е потвърдено, че са заразени с коронавирус". Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС ген. Венцислав Мутафчийски.

"След като са изписани от болница, те вече са изцяло под опеката на личните лекари. Те се водят здрави, но съответно доизчистване на всички последици от заболяването си остават у дома. Изчистването на вируса не означава моментално прекъсване на всички симптоми, които са свързани със заболяването. Дълго време остават последиците. И при наши пациенти, изписани от ВМА, наблюдаваме, че кашлицата продължава повече от една седмица. В научните статии, които описват как тече възстановителният процес при тези болни го описват, че дълго време имат същата симптоматика, без температура, разбира се – кашлица, известно безсилие, известен задух, дискомфорт, въпреки че са чисти от вируса", обясни председателят на Оперативния щаб.

Той уточни, че самите пациенти трябва да търсят личния си лекар в случай на влошаване на състоянието им.

На друг въпрос на БГНЕС дали наблюдават аритмия и сърдечна недостатъчност при болните и излекувани от вируса, ген. Мутафчийски посочи, че един от първите случаи във ВМА е бил именно такъв.

"Една от първите ни пациентки беше манифестирана нейната болест с повишаване на кръвното налягане, а след това с нарушение в ритъма, температура и кашлица", заяви той.

Още един починал с COVID-19 у нас, 593 са потвърдените случаи

Жена, заразена с COVID-19: Приятелите ми дори не искаха да говорим по телефона

Коронавирусът може да влияе и на прогнозата за времето

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 193
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

193 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба