Още по темата

Тази вечер във Франция се откри най-мащабното европейско първенство по футбол - 15-ото поред.

За първи път в историята на континенталните шампионати участват 24 отбора. Франция и Румъния е първият мач в програмата - като домакинът стартира с победа с 2 на 1. 

Всичко това на фона на засилени мерки за сигурност - американските и британските власти предупредиха гражданите си да стоят далеч от масовите спортни прояви, както и от метрото и други съоръжения, които са „потенциални мишени на терористите“.

Вижте атмосферата и блясъка в СНИМКИ

Над 550 души, голяма част от които доброволци, взеха участие в представлението,

чиято кулминация бе изпълнението на Давид Гета на официалната песен на Евро 2016. Парчето „Това е за теб“ е написано заедно с шведската изпълнителка Зара Ларсон, която също бе на сцената с Гета.

Преди това в кратко шоу 25 професионални актьори и над 500 доброволци показаха най-доброто от богатата френска култура. В кулминацията на церемонията заслуженото бе отдадено и на главната тема през следващия месец – Цар Футбол, а голям макет на Айфеловата кула се издигна над терена.

Организаторите разкриха, че целият декор тежи 4,5 тона и се придвижва посредством 54 колела,

като сценичните работници се справиха отлично и успяха да изнесат всичко от терена само в рамките на 2 минути.

Преди бляскавото откриване обаче службите за сигурност във Франция направиха близо

30 тренировки из градове в страната, с които се подготвяха за бомби,

химически оръжия и дори атаки с дронове.

5 оправдания, за да гледате на спокойствие Евро 2016

10 от най-горещите жени на футболисти от Евро 2016

Кой ще спечели най-много на Евро 2016

Междувременно служителите в железопътния транспорт, обслужващ Стад дьо Франс, където днес се открива Евро 2016, предупредиха, че ще стачкуват и днес.

Къде ще спят отборите в снимки

Париж, който се възстановява от наводненията от миналата седмица е заринат с боклук, тъй като и работниците, отговорни за почистването и сметосъбирането, стачкуват.

Всичко за случващото се на терена на Евро 2016 четете в Gong.bg

Очаква се над 1,5 млн. чуждестранни туристи да пристигнат в страната

за мачовете от втория по важност и авторитет футболен турнир в света. 

С охрана и отбрана на европейското във Франция са заети над 100 000 души. 77 000 от тях са полицаи, 10-хилядна група от формированието, специално създадено за операция "Сентинел" след атентатите от 13 ноември, и 13 000 частни гардове. Към тях може да се прибавят 1000 доброволци от асоциацията за помощ на държавните органи.

Към всеки национален отбор и публиката му са прикрепени 3500 полицаи.

За да контролират ситуацията по време на самите мачове на трибуните ще има средно по 900 тайни агенти. Те ще наблюдават публиката и ще помагат при възникване на извънредни ситуации.

Фаворитът на букмейкърите за спечелването на трофея бе Франция. 

Петлите изиграха първия си официален мач от лятото на 2014-а година, когато отпаднаха на четвъртфинал от Германия на Световното първенство. През този период домакините на Евро 2016 играха само приятелски мачове.

Французите измъкнаха трите точки минута преди края, когато Димитри Пайе прати майсторски топката в горния десен ъгъл на вратата.