183

П ремиерът на Великобритания Тереза Мей е била игнорирана от германския канцлер Ангела Меркел, когато първата се е опитала да се здрависа с колегата си на неформалната среща на върха в Залцбург в четвъртък, пише евроскептичното британско издание The Daily Express.

Във въпросната случка, Мей е стояла сред група от европейски лидери, когато Меркел се е приближила.

Британският премиер се е усмихнала и се е навела напред, но канцлерът я е игнорирала и е продължила напред, за да поздрави президента на Литва Далия Грибаискайте.

Меркел е стояла с гръб към Мей, докато е продължила да се поздравява с останалата част от групата.

Политическият редактор на BBC Ник Ват разкри във вторник, че Ангела Меркел е чута да казва, че Великобритания трябва да “страда“ заради Брекзит.

Евросъюзът преценява позицията на Лондон за Брекзит като „учудващо твърда”.

Това се казва в разпространено днес заявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след неофициалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург.

Излизането на Великобритания от ЕС основна тема на срещата.

„Позицията на Великобритания, представена преди и по време на срещата, е учудващо твърда и не е насочена към компромис”, подчерта той.

В същото време Туск изрази надежда, че „все още е възможно постигането на приемлива за всички договореност с Великобритания”. Той добави, че общността изрази „пълна подкрепа на главния преговарящ от ЕС Мишел Барние и готовността си да отстоява целостта на единния европейски пазар, а също разрешаването на проблема с ирландската граница”.

ЕС трябва "да се отнасят уважително в преговорите за Брекзит”

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че ЕС трябва "да се отнасят уважително в преговорите за Брекзит”, съобщи Би Би Си.

В изявление от Даунинг Стрийт тя каза, че европейските лидери са отхвърлили плана ѝ и не са предложили алтернатива в тази "късна фаза на преговори”, което е "неприемливо”.

Мей добави: "Аз няма да отменя резултата от референдума и няма да разбия страната си.”

Изявлението на британския премиер идва след хладното приемане на нейния Чекърс план на срещата на европейските лидери в Залцбург.

Мей заяви "По време на този процес аз се отнасях с ЕС с нищо друго, освен респект . Великобритания очаква същото, добрите отношения в края на този процес зависят от това”.

"В този късна фаза на преговори не е приемливо просто да отхвърлиш предложението на другата страна, без да обясниш в детайли защо и да представиш контра предложение. Сега ние трябва да чуем от ЕС какви са истинските проблеми и какви са алтернативите, за да можем да ги обсъдим. Преди това ние не можем да имаме прогрес”, сподели Мей.

Тя каза, че двете страна имат още "дълъг път да извървят” по отношение икономическите отношения след Брекзит.

ЕС предложи два варианта на Великобритания. Едното е Обединеното кралство да остане в европейското икономическо пространство и митнически съюз или да се сключи едно споразумение за свободна търговия. Според Мей и двата варианта са неприемливи.

Първото ще бъде "подигравка спрямо референдума”, заяви тя, докато второто може да означава, че Северна Ирландия ще бъде "перманентно разделена икономически от Великобритания чрез граница в Иландко море.”

Мей каза, че нито един британски министър-председател не трябва никога да се съгласява на това. "Ако ЕС вярват в това, то те правят фундаментална грешка.”

Тя добави, че няма да сключи „лоша сделка” и повтори, че е „по-добре да няма сделка, отколкото да има лоша такава”.

Според нея най-добрият вариант е Великобритания да сключи сделка, като е предложила третият вариант – нейният план Чекърс, който Доналд Туск отхвърли, тъй като подкопава единния пазар.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се бори да спаси своята стратегия за „Брекзит“, но е изправена пред нов бунт в собствената си Консервативна партия, след като бе унижена от европейските лидери в четвъртък в Залцбург, пише „Таймс“ (The Times)

В засада, която изненада неприятно британските представители, председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложенията на Тереза Мей като неприложими, след лична среща с лидерите на страните-членки на ЕС.

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че трябва да излезе с „нови предложения“, ако иска да спаси варианта за сключване на споразумение за „Брекзит“.

Отхвърлянето, което Мей получи на срещата в Залцбург, предизвиква криза в британското правителство, като някои министри от кабинета вече обмислят да опитат да накарат Тереза Мей да се откаже от плана си - „Чекърс“.

Вътрешният министър Саджид Джавид, председателят на Камарата на представителите Андреа Лидсъм, министърът на международното развитие Пени Мордонт и министърът на труда и социалната политика Естър МакВей са сред тези, които вярват, че има по-голям шанс за успех на споразумение за свободна търговия, подобно на това между Канада и ЕС.

Проевропейски депутат от Консервативната партия пък смята, че вътрешното доверие към британския премиер е понесло сериозни щети.

„Въпросът е как тя ще успее да оцелее? Това дава коз в ръцете на привържениците на твърд „Брекзит“ и поставя под въпрос нейното лидерство по начин, който не беше на дневен ред преди 48 часа“.

Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите за „Брекзит“, ще публикува свой алтернативен план за споразумение за свободна търговия преди партийната конференция на Консервативната партия през този месец.

Ники Морган, председател на комисията по финанси, коментира: „Планът „Чекърс“ беше в затруднено положение от известно време. Всички се надявахме, че тя ще получи поне ангажираност, ако не споразумение, в Залцбург“.

Тереза Мей търсеше думи на успокоение от лидерите на ЕС относно нейната визия за „Брекзит“, но вместо това беше предупредена, че трябва да намери решение за Ирландската граница в рамките на три седмици или рискува да стигне до варианта за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Доналд Туск заяви: „Всички споделиха виждането, че докато има позитивни елементи в плана „Чекърс“, предложената рамка на икономическо сътрудничество не би сработила“.

Според плана „Чекърс“ Великобритания ще продължи да следва правилата на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите. Това ще позволи на Лондонското Сити да получи конкурентно предимство пред останалите финансови центрове в Европа. Също така Мей предлага Лондон да диференцира митническите тарифи според това дали вносът е за ЕС или британския пазар, с цел запазване на свободната търговия през границата с Ирландия.

От Даунинг стрийт признаха, че Тереза Мей е била хваната на тясно в Залцбург. Дори при  личните ѝ срещи с Туск, той не е дал никакви признаци за острите критки, отправени по-късно.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви след преговорите, че ЕС е подготвен за излизане на Великобритания без споразумение: „Така че бъде щастливи и не се тревожете“.

„Може би е било маневра, която да ни накара да се придвижим напред“, коментира висшестоящ източник от британското правителство. „Но това е грешка, защото ние нямаме политическото пространство и склонност да се променим“.

Лондон заплаши да не плати сметката за развода с ЕС

Трета оставка в кабинета на Тереза Мей

В случай на Брекзит без сделка с ЕС: 50% британци ще искат втори референдум

Хиляди британци искат да станат „германци“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 183
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

183 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 8 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 8 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 14 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines