Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се е договорила заедно с лидерите на Франция и Италия Франсоа Оланд и Матео Ренци, че няма да има по-нататъшни разговори за бъдещето на отношенията Великобритания - ЕС, докато Лондон официално не информира за плановете си да напусне съюза.

Тя посочи, че тримата лидери са постигнали споразумение за това, че „няма да има формални или неформални преговори за излизането на Великобритания, докато не бъде подадено искане за напускане на ЕС“.

В същото време френският президент призова Лондон „да не губи време“ при излизането си от съюза.

Меркел посочи също, че Германия, Франция и Италия ще работят за даването на нов стимул на Европейския съюз.

Лидерите на трите държави обаче категорично обявиха, че не може да има никакви неформални преговори за излизането на Великобритания от ЕС.

Всичко това идва на фона на пришпорването от събота, когато страните основателки призоваха Великобритания да задейства колкото се може по-скоро член 50 от Лисабонския договор, който досега никога не е бил задействан. 

След Брекзит: Създават европейска свръх държава 

Залози за главния виновник за Брекзита, скрил потеклото си 

Брекзит връща кривите банани във Великобритания

Британците масово питат "Гугъл": Какво е ЕС

Франция вече не иска да пази гърба на Англия

„Ще предложим на нашите колеги да дадем нов стимул... през следващите месеци“, посочи Меркел, допълвайки, че областите, в които ще бъде направен този нов тласък ще включват „отбраната, растежа или осигуряването на работни места и конкурентоспособността“. 

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка, но ще остане начело на страната до октомври, заяви, че Великобритания ще продължи да бъде член на НАТО, Съвета за сигурност на ООН, на ГТ-7 и Г-20. 

Великобритания не трябва да обръща гръб на Европа или на останалата част от света,

независимо от това, че напуска Европейския съюз". Това заяви премиерът Дейвид Камерън пред парламента.

По неговите думи процесът, който е започнал ще бъде труден и ще „е далеч от спокойното плаване“. „Ние сме в добра позиция, за да се справим с предизвикателствата пред нас“, допълни той.

Министър-председателят също така разкритикува антиимигрантските настроения след вота. „Нека си спомним, че тези хора дойдоха и дадоха прекрасен принос за нашата държава“, посочи той по повод на имигрантите, допълвайки, че няма да има непосредствена промяна в статуса на европейските граждани, живеещи във Великобритания.

“Шотландия се облагодетелства от това, че се намира в два единни пазара,

тези на ЕС и на Великобритания", допълни той за недоволството на Единбург - Шотландия гласува "за" оставането на Обединеното кралство и още в петък започнаха настроения за втори референдум за независимост, както и за налагане на вето на допитването от 23 юни.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън посочи, че е „много вероятно“ да бъде проведено второ допитване за независимостта на територията. 

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер събира днес в Брюксел еврокомисарите

а извънредно заседание, посветено на последиците от британския референдум за напускане на Европейския съюз. За създалата се ситуация няма готов план "Б", твърдят европейски официални лица. 

Преди срещата на Оланд с Матео Ренци и Ангела Меркел

френският президент се видя с българския си колега Росен Плевнелиев. 

Източник: БГНЕС

"След референдума във Великобритания е необходимо ЕС да бъде заздравен и да получи нова доза доверие. Трябва да избегнем най-лошата криза - моралната", заяви президентът Росен Плевнелиев. Двамата обсъдиха също така необходимостта от укрепване на колективната отбрана на НАТО и способностите за управление на кризи.