Още по темата

Петиция онлайн, адресирана до британския парламент, с искане да бъде организиран повторен референдум по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз, вече събра над 1,7 милиона подписа.

За да бъде разгледана от британския парламент тя трябва да има 100 000 подписа. Това става на фона на протести в Лондон, където друга петиция събра 100 000 подписа за оставането на града в ЕС, подкрепено от 59,9% от жителите му в четвъртък. Тогава за излизане от общността гласуваха основно възрастните англичани и хората от малките населени места. Мнозинството от гражданите на Северна Ирландия и Шотландия, както и младите в Англия и Уелс бяха против напускането на ЕС.

Инициаторите призовават британското правителство да приложи правило, според което ако гласувалите съответно „за” или „против” на референдума са по-малко от 60% от участвалите, а избирателната активност е под 75%, трябва да се проведе ново гласуване.

Дейвид Камерън подаде оставка

Българи на Острова на двата полюса за "Брекзит"

Путин: Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики

В четвъртък пред урните се явиха 72,2% от жителите на Великобритания, като искащите излизане от ЕС спечелиха с 51,9% срещу 48,1%.

Правилникът наистина задължава британският парламент най-малкото да обсъди петицията, като това може да стане най-рано във вторник.

Провеждане на нов референдум засега изглежда малко вероятно, въпреки че ако натискът от ЕС се засили, нищо чудно и това да се случи.

Междувременно шотландското правителство одобри подготовката за повторно допитване независимост от Великобритания. Това съобщи първият министър Никола Стърджън.

„Шотландия ще започне незабавни консултации с Европейския съюз за защита на своите интереси”, каза тя.