Още по темата

„Искаме парите си обратно”, заяви френският министър на икономиката Бруно Льо Мер.

В интервю за френския канал CNews той каза, че докато преговаря за „Брекзит”, Великобритания трябва да плати.

Тереза Мей иска по-дълъг преходен период за Брекзит

Брекзит: От Острова най-напред ще гонят затворниците

Брекзит не спъва английската мечта на българите ... засега

Льо Мер обвини Лондон, че се опитва да се освободи от поетите ангажименти към бюджета на Европейския съюз.

„Все едно сте отишли в ресторант, поръчали сте храна, започнали сте да ядете, а след това излизате и казвате: „В края на краищата няма да плащам”. Това няма да как да стане”, каза Льо Мер.

По-рано Европейската комисия оповести, че разходите на Лондон за „развода” ще бъдат на стойност между 60 и 100 милиарда евро.

Мишел Барние, европейският главен преговарящ за „Брекзит”, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявиха, че има сериозни различия по отношение на финансовите параметри на процеса между Европейския съюз и Великобритания – вижте във видеото.

И Барние и Юнкер подчертаха, че „данъкоплатците на 27 държави” няма да „плащат за британското решение”.

В отговор премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че се надява преговорите за „Брекзит” да бъдат успешни, но е подготвена за сценарий, в който те могат да се провалят.

„Смятам, че е в наш интерес преговорите да успеят, но знам, че някои се притесняват дали сме подготвени за негативен изход. Наша отговорност е да предвидим всяка възможност”, заяви тя.

Мей добави, че разбира гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, които се чувстват „объркани и нервни”.

„Ние оценяваме приноса ви за нашата страна. Вие сте добре дошли тук и призовавам преговарящите екипи да постигнат бързо споразумение, защото искаме да останете”, каза тя.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията по излизането на Великобритания от Европейския съюз започнаха през юни. Консултациите трябва да продължат до 2018 г., след което страните-членки на ЕС ще разполагат с половин година, за да ратифицират достигнатите споразумения в националните си парламенти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.