Още по темата

Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини в Брюксел и обяви, след срещата, че няма по-добро нещо от ЕС.

„В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма“,

каза премиерът ни. Той благодари на Могерини за огромните усилия, които е положила за подписване на споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия.

„След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем и „Благодаря”. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила“, заяви Борисов.

В своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“ министър-председателят изтъкна важността на споразумението с Афганистан:

„Хората в България най-много недоволстват от мигранти като тези от Афганистан, защото най-често те са между 20-30 години, не се държат така, както би трябвало за лица, които са в чужда държава. В центровете непрекъснато има сигнали за побои, създават проблеми. Затова се радвам за резултатите, които днес постигнахме с г-жа Могерини и се надявам споразумението с Афганистан за реадмисия да започне да се изпълнява в максимално бързи срокове“.

Бойко Борисов припомни и че е бил готов да изтегли военния ни контингент от Афганистан, ако проблемът с нелегалните мигранти не бъде решен бързо, но сега вече това няма да се случи.

Министър-председателят заяви, че ако днес срещата в Брюксел не е преминала добре е щял да влезе в парламента и да иска изтегляне на контингента. „Доволен съм, че и едните, и другите разбраха за България е важно реадмисията да сработи”, добави той.

„Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там,

с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, коментира премиерът Борисов.

Самата Могерини пък заяви: „Винаги е удоволствие за тези, които служат на европейските институции, да чуят, че страните-членки оценяват работата на институциите. Това е силата на ЕС – има някои неща, които можем да постигнем само заедно, посредством европейските институции, посредством истински общоевропейски усилия.

Сред тези неща са и международните споразумения като това, което сме подписали с Афганистан за реадмисията и връщането на мигранти, но също така и подкрепата, която предоставяме на Афганистан за развитие и социално-икономически възможности за страната”, каза Федерика Могерини.

„Благодаря Ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани,

а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към премиера Борисов.