10

Затлъстяването често се разглежда като една от най-големите заплахи за всички онези, които работят на компютър и прекарват по-голямата част от деня си зад бюрото в офиса.

Ново изследване на Западноавстралийския университет обаче показва, че този начин на живот удвоява шанса човек да развие рак на дебелото черво в 10-годишен срок.

Експертите освен това установили, че дори работниците, които водят активен начин на живот и посещават редовно фитнеса, също имат два пъти по-голям шанс да образуват тумор.

Изследването на австралийските учени е публикувано в изданието American Journal of Epidemiology, а в него са взели участие общо 918 пациенти, страдащи от тази болест, като и 1021 възрастни, които до момента не са развивали раково образувание.

Анкетата, която трябвало да подпълнят участниците в експеримента, съдържала въпроси, които били свързани с това как протича денят на всеки един от тях, както и какво е нивото на стреса, на който са подложени на работното място.

Така се стигнало до извода, че

хората, които прекарват по 55 % от времето си седнали могат да развият рак

на дебелото черво в двойно повече от случаите.

Освен това при служителите, които имат 10-годишен стаж на стол, рискът се увеличава до 94 %, отколкото при новоназначените работници.

Според експертите, мъжете, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, пък имат 30% по-голям шанс да заболеят от рак на простатата.

Всяка година повече от 37 хил. души развиват рак на дебелото черво само във Великобритания, където близо 16 хил. от тях по-късно си отиват от този свят.

Досега се смяташе, че ниското потребление на мазнини и червено месо, както и редовните упражнения във фитнеса, намаляват рисковите фактори, но новото изследване опроверга предположенията на здравните власти.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@