Още по темата

Учени от университета "Пен Стейт" са постигнали важен напредък в проекта си за създаване на човешко сърце от стволови клетки, съобщава онлайн изданието Engadget. Те успешно са изградили перикард на човешко сърце (външният слой) чрез този метод.

Проектът на учените датира от 2012 г. Тогава те откриха как чрез химикали могат да преобразят стволови клетки в мускулните клетки на миокарда. Следващата стъпка е била създаване и на перикард. За целта учените са доразвили процеса и от миокардични клетки вече могат да създават перикард.

Най-големите случайни открития в историята на човечеството

Какво значение има безсмъртната медуза за науката и човечеството

Те вече са започнали работа по следващия етап - откриване как да се използват стволови клетки за създаване на вътрешния слой на сърцето. Всичко това ще им позволи в не толкова далечно бъдеще да могат да създават цяло човешко сърце чрез стволови клетки. Това ще подобри значително шансовете на хора, които имат нужда от трансплантация на сърце.

7 значими открития, направени от българи

Дори и сега обаче резултатите от техните проучвания могат да помогнат на пациенти. Учените споделят, че могат да имплантират клетки на перикард в сърце на пациент, преживял сърдечен удар. Обикновено причината за това е запушване на кръвоносни съдове, което спира хранителните вещества и кислород да достига до сърдечния мускул. Това пречи на регенерирането на клетки и проблемите остават дори след това. Имплантирането на такива клетки обаче може да помогне и да възстанови повредената зона на сърцето. Подобен метод може да бъде полезен и за хора, за които лекарите преценят, че не е подходяща трансплантация. Все още предстои реалното прилагане на подобни методи, но възможностите са обещаващи.