Още по темата

Google Maps, дигиталното ни трето око, което ни дава възможност да видим всяко място на Земята, вече може да ни отведе и под земната кора, в огнените дълбини на вулкан.

Чрез Google Street View потребителите вече могат да изследват едно от най-големите в света езера с лава, ако изберете кратера Марум на "острова на тайните" Амбрим в малката държава Вануату в Тихия океан.

ВИЖТЕ ПЛАШЕЩАТА КРАСОТА НА ВУЛКАНИТЕ В СНИМКИ

Езерото с лава е най-новата завладяваща като гледка, макар и без практическа стойност, добавка от  Street View, след като през февруари технологичният гигант добави панорамни гледки от Южна Гренландия.

Вануату е архипелаг от 80 малки островчета, пръснати на повече от хиляда километра от бреговете на Австралия. 

Наричан „островът на тайните” или „земя от началото на времето”, остров Амбрим има два активни вулканични кратера - Марум и Бенбоу.

Най-големият вулкан в Европа пак се събуди

Италия крие супервулкан, той може да унищожи Европа

За да можем да надникнем вътре в кратера Марум, изследователите Джеф Маклий и Крис Хорсли, се спуснаха по кратера, носейки специалната камера за 360 градусово заснемане. Езерото с лава е с приблизително с размерите на две футболни игрища.

"Това е като да гледаш към повърхността на слънцето", казва Маклий в съобщението за пресата.

Хорсли казва, че се надява, че "чрез поставянето на това място на картата, хората ще осъзнаят в колко красив свят живеем".