Още по темата

Астрофизикът Шон Бишоп от Техническия университет в Мюнхен е открил следи от супернова на дъното на океана. Според Бишоп това може да даде ценна информация за историята на Земята, съобщава онлайн изданието Gizmodo.

В доклада си, който е публикуван в един от научните журнали на американската Национална академия на науките, Бишоп посочва, че е открил следи от изотоп, който се произвежда при експлозията на супернова. "Ако подобно събитие се случи сравнително близо до Слънчевата система, останки от суперновата може да достигнат Земята", пише Бишоп.

При навлизане в атмосферата изотопът Желязо-60 (60Fe) влиза в реакция с кислорода и се превръща в ръжда. Когато тя попадне на дъното на океана, се консумира от бактерии, които могат да се открият чрез спектрометрия.

Ще погълне ли черна дупка Земята (видео)

В крайна сметка Бишоп е намерил атоми на изотопа в микрофосили и останки от бактериите. Той ги е сравнил с други проби на изотопа от други места и по този начин е открил техния първоизточник.

Според астрофизика откритите от него следи са от супернова, която е експлодирала преди 2.2 млн. години в съзвездието Скорпион. Те съвпадат и със следи от 60Fe, които са били открити на Луната.

Паралелно проучване на Националния университет на Австралия също подкрепя теорията, че на Земята може да има останки от супернова. Учените смятат, че най-близката до Земята супернова е била на 326 светлинни години. Те смятат, че е имало няколко други подобни случая.

Има теория, че радиоактивните частици на суперновата са повлияли на климата на Земята. Поне една от експлозиите на супернова съвпада с началото на плеистоцена и може именно тя да е довела до охлаждането на планетата. Все още няма конкретни доказателства за това, но ако учените открият още подобни изотопи на Земята и потвърдят приблизително от кога са, може да се окаже, че действително суперновите влияят на климата на планетата.