Още по темата

Швейцарският самолет, захранван със слънчеви батерии, „Слънчев импулс 2” излетя днес след почти едномесечен престой от летището на японския град Нагоя, предаде Асошиейтед прес.

Самолетът с един пилот ще се опита да стигне със 120-часов полет до Хавайските острови – най-дългото разстояние досега от околосветското му пътуване.

Самолетът се отправи на път на 9 март от Абу Даби. Той направи шест спирания на територията на Оман, Индия, Мианма и Китай. На 1 юни излетя от Нанкин, Китай, и пилотът се надяваше за шест дни да стигне до Хавай, но лошите метеорологични условия го принудиха да кацне принудително в Нагоя.

При приземяването се повреди едно от крилата му и отстраняването на повредата отне няколко дни. Освен това

пилотът беше принуден да изчака благоприятно време, тъй като в района на Япония сега е дъждовен сезон и слънчевите дни са малко.

Самолетът е конструиран в Швейцария. Той е модернизирана версия на предишния модел „Слънчев импулс” и е с увеличени габарити. Размахът на крилата му е 72 метра, общото тегло – 2,35 тона.

От разположените на фюзелажа и крилата 17 хиляди литиеви батерии се захранват четири електромотора. Натрупаната през светлата част на деня енергия стига и за нощните полети.

Полетът му над Тихия океан към Хавайските острови е рискован, тъй като няма място за приземяване в случай на извънредна ситуация,

посочва АП.