Още по темата

Чували ли сте гатанката за краля и неговия нов съветник? В нея се задава следният въпрос – един крал поканил трима умни хора и поставил шапки на главите им, така че всеки може да види другите две шапки, но не и своята. Казано им било, че поне една от шапките е синя. Условието е, че който пръв стане и каже какъв цвят е неговата шапка, ще спечели възможността да бъде съветник на краля.

Подобен философски въпрос се използва в лабораториите за изкуствен интелект, обяснява Венци Димитров от Smartnews.bg.

Целта му е да покаже

дали тестваният в случая изкуствен интелект осъзнава собственото си съществуване, т.е. има самосъзнание. 

Един робот модел NAO е преминал успешно теста. Това се е случило в Лабораторията за изкуствен интелект Ренселир (Rensselaer Artificial Intelligence and Reasoning, RAIR) към Политехническия институт Ренселир в Ню Йорк. 

Типът тест е бил същият, но с известни промени, за да е удобен за изкуствен интелект. На три робота било „обяснено“, че на два от тях е дадено „хапче за затъпяване“, което им пречи да говорят. Роботът трябва да каже кой е получил такова хапче. 

В крайна сметка два от роботите мълчали, докато третият станал и казал „Не знам.“ Интересното обаче се случва след това. Той осъзнава какво е казал, взимайки предвид зададения му въпрос и променя отговора си, казвайки: „Извинявам се, вече знам. Успях да докажа, че хапчето за затъпяване не е дадено на мен.“

По-долу можете да видите видео от теста:

И все пак, няма място за безпокойство. 

Въпреки че роботът е преминал теста за самосъзнание, това не го прави истински самоосъзнат. Според Селмър Брингсьор от Института тестът показва, че „може да има съотношение между логиката и математиката и съзнанието“. 

Какво значи това? Роботите са могли да покажат, че техните думи и действия могат да бъдат програмирани до някакво ниво да наподобяват съзнание. 

Имайте предвид също така, че самият тест е много ограничен. За да се провери дали един робот наистина осъзнава собственото си съществуване, а е не просто програмиран, трябват редица много по-сложни тестове. 

И все пак, тестът с „хапчето“ е първата стъпка към нови висоти при разработката на изкуствен интелект, коментира Smartnews.bg.