Още по темата

И корейският гигант „Самсунг“ разкри планове за създаване на мрежа от сателити, с които да осигури интернет достъп. Идеята идва от Фарук Кан, директор на отдела по разработки американския клон в щата Тексас, САЩ. 

Вместо да предложи някое ново потребителско устройство, той е създал план на тази система, озаглавен „Мобилен интернет от небето“, пише Мартин Белтов в Smartnews.bg

Според прогнозни данни през 2028 г. човечеството ще консумира около един зетабайт интернет на месец –

това е около 200 гигабайта месечно за 5 млрд. потребители. 

Планът на „Самсунг“ включва изстрелването на 4600 сателита в орбита около Земята, които да могат да предоставят подобен капацитет. Не става ясно обаче дали това ще е платена или безплатна услуга.

В документа е разяснено и как да се реши проблемът със закъснението при изпращането на данните. 

Сателитите ще бъдат позиционирани в ниската земната орбита. За да се предостави нужната скорост и разпределение, ще е необходимо „Самсунг“ да осигури

редица разрешения за ползване на различни честоти от радиоспектъра.

Подробното разглеждане на идеята показва желанието на корейците да разработват идеи с толкова голямо обществено значение. 

Компанията не е потвърдила официално, че ще даде зелена светлина на проекта, но няма да се учудим, ако това стане реалност в близкото бъдеще, коментират от Smartnews.bg.