Още по темата

От известно време се шуми около Flash и това колко е уязвима към атаки, бавна и вече – почти ненужна платформата.

Едва преди няколко месеца, Google предложи план за прекратяване на използването на продукта на Adobe и преминаването към по-бързата и сигурна функционалност в HTML5.

В началото на този месец, компанията представи завършения си план за постъпково спиране на поддръжката на Flash елементи по уебстраниците.

Ползите, които това ще донесе на потребителската база ще се изразяват главно в по-голяма сигурност, по-бързо зареждане на страници и по-дълъг живот на батерията на преносимите устройства.

Ерата на любимите на всички прости Flash игри вече е зад нас, а все по-малко сайтове го използват за реклами или интерактивни анимации.

Според доклада на компанията, над 90% от елементите, които все още използват технологията са специфични инструменти за анализ.

Първата версия на Google Chrome, която започва процеса ще бъде пусната за потребителската база през септември, а най-амбициозната част от начинанието – първото цялостно преминаване към HTML5 – ще се случи с ъпдейт през декември.

Решението на Google се посреща с изцяло позитивни чувства, както от потребителската общност, така и от софтуерни разработчици и експерти по сигурността.

Компанията работи по начин, който ще помогне и на хора, които нямат технически знания, да разберат точно какво значи тази промяна за тях.