Още по темата

Microsoft Lumia 950 е бърз смартфон със скенер на ириса на окото, впечатляващ Quad HD екран и камери с немска оптика „Цайс“ (ZEISS). Телефонът работи с операционна система Windows 10 и ще се понрави на всеки потребител, който активно използва офисните приложения.

Microsoft Lumia 950 се предлага на пазара в бяло и черно. Отсъстват ярки цветове. Сред плюсовете му категорично стоят вече споменатият скенер на ириса на окото, който работи без грешка, макар и малко бавно, камерата с оптика ZEISS, екранът, безжичното зарежадне, безплатната гласова навигация и възможността за 2 SIM карти и карта памет.

При обмислянето на закупуването на Microsoft Lumia 950 трябва да имате предвид някои евентуални минуси - пластмасовия корпус и неотличаващия се дизайн и сравнително високата цена.

Отива ли в историята скенерът на пръстови отпечатъци?

Lumia 950 и 950 XL са първите смартфони със скенер на ириса на окото. Дали това е симптом на отмирането на тенденцията да се използват пръстови отпечатъци за защита на смартфоните все още не може да се каже. Факт е обаче, че авторизацията тук може да бъде само съзнателно действие. Ако е възможно някой да сложи палеца ви върху екрана, докато спите, то при ириса това е изключено.

Скенерът работи отлично дори в тъмни помещения. При неуспешно сканиране, смартфонът ви подканва да приближите лицето си към устройството.

Германско качество – оптика ZEISS

Характерно за Lumia е, че камерите винаги са на ниво. Сътрудничеството с немския концерн ZEISS стои в основата на тази традиция. Напълно оправдано е допускането, че лещите на Microsoft Lumia 950 ще бъдат на висота, като се има предвид, че ZEISS от дълги години произвеждат стъкла за хирургически микроскопи.

Преди време Lumia пусна първия в света смартфон с оптична стабилизация на изображението – Lumia 920, а също така и първия телефон с 4 микрофона за записване на идеален звук към видео – Lumia 930.

Сега Microsoft Lumia 950 е снабден с 20-мегапикселова камера със система от 6 лещи и възможност за двукратно механично увеличение без загуба на детайлност. При записване на видео потребителят може да използва и 4-кратно увеличение. Отново без загуба на детайлите.

Windows 10

Тази операционна система е голяма стъпка напред за Microsoft. Вариантът за смартфон работи плавно и бързо. Дизайнът е обновен. Потребителят може да избира между различни стилове тапети, а настройките са групирани по раздели. Сериозно е обновен центърът за уведомления. Браузърът е нов, опростен и бърз.

Батерия е с капацитет 3000 мАч, екранът е AMOLED, а процесорът е Qualcomm Snapdragon 808.

В обичаен режим, когато потребителят е активен в социалните мрежи, използва електронната поща, камерата, позвънявания и съобщения, Microsoft Lumia 950 издържа до едно денонощие.

От „Майкрософт“ извървяха дълъг път от модела Lumia 920, който промени концепцията за телефоните Nokia.