Още по темата

Изследователи компанията за военна електроника Selex ES, базирана в Лутън, изобретиха система, която може да намери, да идентифицира и да поеме дистанционния контрол над пилотиран дрон, в случай, че той представлява заплаха за обществената сигурност или неприкосновеността на личния живот на хората.

Пазарът за такова устройство вероятно е на стойност стотици милиони евро, смятат от Selex.

Системата наречена Falcon Shield използва камери, радар и иновативна електроника, която сканира даден периметър и засича всеки дрон, преминаващ над нея.

Вместо да унищожава самоуправляващите се летателни машини във въздуха като лазерното устройство на Boeing, Falcon Shield атакува роботизираните самолети с радиовълни, отнемайки контрола от техния оператор.

Така от Selex използват комуникационната система на безпилотните апарати срещу самите тях.

Когато дронът бъде атакуван от Falcon Shield, спира на едно място, тъй като няма информация накъде да лети. Противодронната система е в състояние да ги държи във въздуха на разстояние, докато батерията им се изтощи и паднат на земята.

Falcon Shield засича всеки дрон на разстояние до 8 километра и използва софтуер за видео и термични изображения, за да засича безпогрешно натрапниците.

Предизвикателствата пред британското изобретение обаче са сериозни. През тази година американският флот тества нова система, наречена LOCUST, която позволява управлението на няколко дрона едновременно от един оператор.