Още по темата

Учени от организацията American Chemical Society са създали нов тип изкуствен интелект, който може да открива болести само от дъха на пациентите. Системата от сензори и софтуер може да разпознава 17 различни заболявания, съобщава онлайн изданието DigitalTrends.

Учените определят проекта си като "нано-базирана интелигентна система". Тя е обучена след като е анализирала дъха на 1404 пациенти, за които се знае точно от какво боледуват и са напълно здрави.

Intel иска да води изкуствения интелект към добро за хората

След края на обучението на системата са проведени тестове. Тя е успяла да разпознае правилно състоянието на пациента в 86% от случаите. Учените са открили, че всяка болест произвежда своя, уникална по химичен състав, миризма, която най-често е резултат от различни количества на 13 компонента.

Изкуствен интелект значително ускорява разработката на лекарства

Изкуственият интелект разполага с тези данни и чрез масспектрометрия анализира веществата в дъха на пациента. Методът определя отношението на масата към заряда и количеството заредени частици във веществата след като се йонизират. Изкуственият интелект след това прави връзката между резултатите от анализа и потенциалните заболявания, които може да имат сходни данни.

В някои от случаите системата дори е открила допълнителни заболявания освен основното, за което се извършва изследването. За сега проектът е в доста ранна фаза. Учените планират да създадат малко преносимо устройство, подобно на дрегер, което да може да се използва за ориентировъчни прегледи и пациентите да се пренасочват към пълни изследвания, ако изкуственият интелект покаже съмнение за наличие на заболяване.