Още по темата

Ежегодният конкурс „Автомобил на годината в Япония” се провежда от 37 години. Журито му се състои от 60 автомобилни журналисти, които избират най-добрия автомобил от появилите си нови предложения през изминалата година. Тази година е едва втората, в която японските журналисти избират европейски модел за „Автомобил на годината в Япония”. Предишното подобно изключение бе VW Golf за 2013/2014. След него с отличието се окичиха Mazda Demio, Mazda MX-5 и Subaru Impreza. Тази година отново е различна, тъй като и второто място в конкурса е за европейски автомобил.

Победителят за 2017/2018 година е кросоувърът Volvo XC60, който събира бал от 294 точки. Журито избира ХС60 заради отличния баланс между комфорт, функционалност и возия, както и заради най-доброто му оборудване в класа със системи за безопасност. Второ място остана за BMW Серия 5 с бал 242. Третата позиция е за Toyota Camry (232).

Интересното е, че до 2015 г. имаше отделна номинация за вносни автомобили, но преди една година организаторите се отказаха от нея. Но останаха другите съпътстващи награди. Най-иновативният автомобил в Япония е Toyota Prius PHV, най-емоционалният - Lexus LC. Toyota бе отличена и с приз по повод продадените 10 милиона хибрида Prius.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

G-Class: Мечтата на мнозина българи става много по-луксозна

Uber заплашва нефтодобивната промишленост повече от електромобилите

Volvo XC40 води, а не следва (тест драйв)