Volkswagen сложи батерия и на Tiguan (тест драйв)
STOP&GO: До 2025 г. Volkswagen Group ще направи инвестиция в размер на 159 млрд. евро, като 56% или 89 млрд. евро ще са за електрическа мобилност и дигитализация.   
Източник: Vesti.bg
3

П реди дни Volkswagen Group реши да електрифицира своите европейски заводи в преследване на целта си да стане глобален пазарен лидер в електрическата мобилност до 2025 г. Бъдещите инвестиции, които ще бъдат насочени предимно в електрическа мобилност и дигитализация, за първи път ще представляват най-голям дял от общите инвестиции от 159 милиарда евро, а именно 56% или 89 милиарда евро. Volkswagen очаква до 2026 г. един на всеки четири продадени автомобила да има задвижване с батерии.

На този фон не би трябвало да има изненадани, че един от най-продаваните кросоувъри на марката също се присъединява към огромните амбиции на марката и концерна. В случая говорим за плъг-ин хибридната версия eHybrid, позволяваща на собственика си извършва повечето си ежедневния пътувания на ток.

STOP&GO: Системата мощност на 1,4-литровия TSI двигател и електромотора е 245 к.с. и 400 Нм.
STOP&GO: Системата мощност на 1,4-литровия TSI двигател и електромотора е 245 к.с. и 400 Нм. Източник: Vesti.bg

Започвам направо от задвижването, което е и най-любопитната част в тази конфигурация на Tiguan. То  е поверено на добре познатата компановка (от Arteon и др.), обединяваща 1,4-литров TSI с мощност 150 к.с. и електромотор, развиващ 110 к.с. Комбинираната системна мощност е 245 к.с. и 400 Нм въртящ момент. Той се предава само към предните колела, като ускорява eHybrid до 100 км/ч за 7,5 секунди.

Литиево-йонната батерия е с капацитет 10,4 kWh, позволяващ пробег до 50 км (по цикъла WLTP) на ток. Това не изглежда кой знае колко, а и някой би се заял, че е с няколко километра по-малко от основните конкуренти (Kuga например). Но не смятам, че това е съществено. Тук важно е друго.

STOP&GO: Проучване на Федералното министерство на транспорта казва, че 95% от всички ежедневни пътувания в Германия са на разстояние по 50 км.
STOP&GO: Проучване на Федералното министерство на транспорта казва, че 95% от всички ежедневни пътувания в Германия са на разстояние по 50 км. Източник: Vesti.bg

Проучване на Федералното министерство на транспорта казва, че 95% от всички ежедневни пътувания в Германия са на разстояние по 50 км (в САЩ пробегът е доста по-малък). Което грубо значи, че с този автомобил бихте могли да се движите предимно (ако не само) на ток. Условие за това е да зареждате батерията поне веднъж дневно (на 2,3-киловатов домашен контакт или на домашна зарядна станция с мощност 3,6 kW), а два пъти дори ще е оптимално. Плъг-ин хибридите най-често са атакувани от природозащитните организации за факта, че биват карани предимно на основното им задвижване, а именно ДВГ. Това наистина е проблем, но по-важното е, че е груба грешка, тъй като така се лишавате от най-голямото предимство на автомобила – икономията и възможността да го карате само на ток, ако дневните ви пътувания са в рамките на 40-ина километра.

STOP&GO: В домашни условия батерията се зарежда на 100% за 5 часа, а от стенно зарядно за 3,4 часа.
STOP&GO: В домашни условия батерията се зарежда на 100% за 5 часа, а от стенно зарядно за 3,4 часа. Източник: Vesti.bg

Аз зареждах само веднъж, при това стоях на станцията едва около половин час, но въпреки всичко постигнах наистина впечатляващ среден разход от 6,8 л/100 км при около 550 км пробег, основният от които извън града. Особено проблемно за плъг-ин хибридите е движението по магистрала, а аз направих едно пътуване София-Пловдив-София. Това е така, защото на магистрала се кара с висока скорост и няма много възможност за регенериране на енергия. Не такъв е случаят с качването до Мальовица и обратния маршрут, който е предимно спускане, т.е. пълнене на батерията и много рядко включване на ДВГ-то.

Строй се, преброй се: VW Tiguan отново задава тона за песен (тест драйв)

Тъмната сила на BMW М3 надделява над Съпротивата на снега (тест драйв)

Иначе eHybrid стартира винаги в режим E-Mode (ако батерията е с достатъчно заряд и температурата й не е под -10⁰С). С бутон може да се активира режим GTE, за да се възползвате от цялата системна мощност, но този автомобил не е бегачка, затова аз се доверявах на класическия хибриден режим. Тук има възможност да изберете какъв процент от заряда на батерията да запазите за по-късен етап, например ако се движите извънградско и последната част от маршрута ви е в града, за да го изминете само на ток.

Тестваме най-модерния офис на колела: VW Multivan T7

В очакване на прераждането: тестваме ретро класиката Renault 4

Ако активирате навигационната система и зададете крайна точка на пътуване, Tiguan автоматично ще балансира движението на ток и с ДВГ. „Мозъкът” на автомобила анализира вида на пътя и дори следи топографията на терена, за да използва електричеството по най-ефикасния начин.

STOP&GO: Благодарение на нетния капацитет на литиево-йонната батерия от 10,4 kWh, Tiguan eHybrid може да мине на ток до 50 км по цикъла WLTP.
STOP&GO: Благодарение на нетния капацитет на литиево-йонната батерия от 10,4 kWh, Tiguan eHybrid може да мине на ток до 50 км по цикъла WLTP. Източник: Vesti.bg

Управлението на Tiguan eHybrid е повече от спокойно. Автомобилът е добре изолиран от шума от пътя, превключването между електрическия мотор и двигателя с вътрешно горене е плавно, а 6-степенната DSG трансмисия сменя предавките без много замисляне. Интересното е, че въпреки допълнителните 135 кг от батерията, возията не се усеща прекалено твърда. Автомобилът не е предназначен за спортни изпълнения, затова наклонът на каросерията в завои с по-висока скорост е разбираем.

STOP&GO: Батерията добавя 135 кг (до общо 1819 кг) и отнема част от багажното отделение.
STOP&GO: Батерията добавя 135 кг (до общо 1819 кг) и отнема част от багажното отделение. Източник: Vesti.bg

Интериорът на Tiguan ми е познат, затова ще маркирам само основното. Моделът у нас се предлага в нива на оборудване Elegance и R-Line. Както винаги, тук говорим за функционална и ергономична подредба, велуреният салон също е повече от приятен. Дигиталното приборно табло и дисплеят на централната конзола са ясни. Интересно е, че традиционните регулатори на климатроника са заменени от сензорни панели и плъзгачи, които някои клиенти може да не харесат, но регулирането на функциите на АС е логично и интуитивно. На задните седалки има достатъчно място, но като проблем може да се отчете намаленият багажник спрямо версиите само с ДВГ, тъй като батерията е под задните седалки, а резервоарът е препозициониран назад.

Малката S-класа напълно оправдава прозвището си (тест драйв)

Dacia Spring променя градската среда (тест драйв)

Сред технологичните акценти на Tiguan се включва и новата гама инфотейнмънт системи (изградени на основата на изцяло новата модулна платформа MIB3), които осигуряват на потребителя богати възможности за свързаност и различни онлайн услуги. В зависимост от нивото на оборудването, инфотейнмънт системите MIB3 предлагат и изцяло нови функции, сред които гласово управление и достъп до стрийминг услуги като Apple Music например.

STOP&GO: От домашен ел. контакт батерията се пълни на 100% за 5 часа.
STOP&GO: От домашен ел. контакт батерията се пълни на 100% за 5 часа. Източник: Vesti.bg

За финал оставям темата с цената на автомобила, която е с около 8000 лв. по-висока от стартовата цена на 2,0-литровия TSI със 190 к.с. Но ако сравним идентичния по мощност (245 к.с.) 2,0 TSI 4Motion с 1,4 eHybrid, то плъг-ин хибридът е с около 3000 лв. по-евтин (82 815 срещу 79 553), но, да, хибридът няма 4х4 задвижване. Затова тук ще посока и цената на споменатия вече Ford Kuga 2,5 PHEV (225 к.с.), който стартира от 79 000 лв. с ДДС и стига до 89 500 лв. за Vignale. При Tigaun разликата между двете нива Elegance и R-Line е под хиляда лева.

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики

Volkswagen Tiguan 1,4 eHybrid

Размери

Дължина, мм: 4486

Широчина, мм: 1839

Височина, мм: 1654

Междуосие, мм: 2677

Тегло, кг: 1819

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1395

Макс. мощност, к.с.: 150

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 150 при 1550-3500

Електрическо задвижване

Ел. мощност, к.с.: 115

Номинален капацитет на батерия, kWh: 10,4

Системна мощност, к.с.: 245

Въртящ момент, Нм: 400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,5

Среден разход, л/100 км: 1,7

Комбиниран разход на енергия, кВтч/100 км: 16,8

Вредни емисии СО2, г/км: 39

Бацова цена на модификацията, лв. с ДДС: 79 553

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 7 минути

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 23 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 2 часа

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев