Още по темата

General Motors показа концепция на автономното товарно шаси SURUS, което е снабдено със система горивни клетки Hydrotec от последно поколение. Предвидени са дори автономни функции за управление.

Според компанията, SURUS „ще помогне за решаването на най-сложните транспортни проблеми, предизвикани от стихийни бедствия, сложни логистични среди и световни военни конфликти”.

SURUS (Silent Utility Rover Universal Superstructure) е оборудван с два електромотора, блок литиево-йонни батерии, система горивни клетки Gen 2 и завиване на четирите колела. Автономният ход на прототипа се изчислява на над 640 км. Търговският вариант на платформата ще бъде адаптиран за въоръжените сили.

Спектърът от възможни приложения е много широк: мобилна електростанция със захранване от слънчеви панели, машина за бърза помощ за камионите, движещи се по много трудни пътни условия, камион или автономна товарна платформа, пожарна, полиция и др. Цялата платформа е дълга 5 метра и е широка 2,3 метра.

SURUS ще бъде изложен на събранието на Асоциацията на армията на Съединените щати (AUSA) от 9 до 11 октомври. Освен че е напълно безшумна, тя не отделя никаква миризма, като върви в комплект с електрогенератор, водогенератор и бързо зареждане.

Заедно с Army Tank Automotive Research, Development and Engineering Center, GM се надява, че нейният SURUS може да е „следващата стъпка за по-широко взаимодействие с цел оценка на технологията с горивни клетки за бъдещо военно приложение.” В момента платформата е в процес на разработка, без да се дават никакви срокове за производство. "

По-рано тази година General Motors обяви намерението си да се откаже от двигателя с вътрешно горене, концентрирайки се върху целта си да се превърне в лидер на пазара на автомобили с нулеви вредни емисии. Първият етап от този преход ще започне с пускането в серийно производство на два нови електромобила (в гамата на GM вече фигурират Volt и Bolt EV), които ще бъдат представени в следващите 18 месеца. Те ще бъдат първите от 20 модела, които ще се появят в гамата на концерна до 2023 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Четете още:

До автосалона с метро, на връщане с чисто нов автомобил

Това е Toyota Century, по-скучна е и от лимузината „Кортеж” на Путин

Коктейл парти с Kia (джин) Stonic (тест драйв)