Още по темата

Производителят на електрически автомобили „Тесла“ подготвя два нови бюджетни модела. Със сигурност през март ще видим Model 3. А по-късно през годината вероятно ще се появи и Model Y.

По-рано днес технологичният блог Electrek обяви, че компанията ще представи два нови автомобила през март, като информацията се базираше на презентация на „Тесла“, направена в Хонконг.

В последствие от производителя опровергаха частично информацията, но не отрекоха, че подготвят и втори нов модел за тази година.

Известно е, че Model 3 ще бъде бюджетен седан с цена около 30 000 долара. Това не е малко, но в САЩ колата би била направо евтина с отстъпките от данъци и субсидията за покупка. Пробегът на третия модел ще бъде 320 км. с едно зареждане, при 480 за Model S.

Какво ще представлява Model Y и дали въобще ще се казва така все още е мистерия. Предположението за него се основава на съобщение в „Туитър“ написано от изпълнителния директор на „Тесла“, Елон Мъск през октомври.

Тогава Мъск написа: „Ще има Model 3 и Model Y. Единият от тях ще бъде“ (с отварящи се нагоре врати). Съобщението беше направено в отговор на въпрос на фен и беше изтрито малко по-късно.

На база на тази информация се предполага, че Model Y ще е по-евтина версия на Model X и че ще струва около 35 000 долара. Причината е, че разликата в цените между Model S и по-спортния Model X е близо 5000 долара.

Днес също така стана ясно, че от компанията са наели Джим Келър, един от създателите на „А“ процесорите на Apple. Той става вицепрезидент на Autopilot Hardware Engineering, поделението на „Тесла“ за разработка на коли с автономно управление.

По всичко изглежда, че след като завладя пазарния сегмент при високия клас електрически автомобили, сега „Тесла“ се цели в масовия потребител.