1

Тази година във Варшава няма да бъде проведен традиционният парад по случай Деня на полската войска, съобщи днес Роберт Рахович, прессекретар на министерството на националната отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Основната причина парадът да бъде отменен е от финансов характер. Полската армия е принудена да полага големи усилия, за да прави икономии, а стойността на всеки парад с участието на тежка военна техника е над един милион злоти - около 300 хил. долара.

В парадите обикновено участват бронетанкови и мотострелкови части от полската войска, над тях прелитат военни самолети и хеликоптери.

Общият брой на военнослужещите, привличани за целта, е към 1200 души.

По традиция първи дефилират уланите - войници от полската лека кавалерия, облечени с парадни униформи.

Колоната минава през центъра на Варшава и десетки хиляди столичани се събират, за да я видят, припомня кореспондентът на агенцията в града.

Денят на полската войска се чества в страната на 15 август. Тази година полските военни ще отбележат своя празник само с тържествена церемония край гроба на Незнайния воин и ще демонстрират военна техника в най-големия столичен парк Лаженки, добавя ИТАР-ТАСС.

Президентите на Полша, Литва и Украйна отбелязаха 440-ата годишнина от подписването на историческия пакт през 1596 г., обединил трите страни за повече от 200 години, предаде ДПА.

Унията от Люблин е споразумение между Полша и Литва, по силата на което те стават една държава. Подписано е отчасти като защита срещу Русия и отчасти за опазване на целостта на държавата, след като общият крал на Полша и Литва не оставя наследници.

Част от Украйна по онова време е под литовски контрол, а друга част - под контрола на Русия.

Унията от Люблин просъществува до втората половина на XVIII в., когато полско-литовската държава е поделена между Русия, Прусия и Австрия.

Президентите на трите страни откриха плоча, на която пише: "От Унията от Люблин до Европейския съюз".

Отслужена бе също тържествена литургия в чест на унията, създала една от най-големите държави в Европа, посочва ДПА.

Архиепископ Юзеф Жичински заяви в проповедта си, че в условията на консуматорското общество народите трябва да помнят историческите корени на Европа. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@