Убийството, което шокира и раздели Франция
Източник: iStock/Guliver Images
29

В алери Бако, 40-годишна майка на 4 деца, разказва как е застреляла в тила съпруга си (който е и бивш неин втори баща) Даниел Полет в нощта на 13 март 2016 г. Валери е натиснала спусъка, докато той запалвал колата им, а по-късно същата вечер заедно с двама от синовете си и гаджето на дъщеря ѝ заровили Полет с лицето надолу в горичка близо до дома им, използвайки фенерче на телефон, за да осветяват зловещата сцена.

Малко повече от година по-късно полицията открива плиткия гроб. Въпросът, пред който са изправени съдебните заседатели сега е

дали Валери е хладнокръвен убиец или емоционално съсипана жертва.

Според поддръжниците ѝ това не е безчувствено убийство, а емоционална реакция на десетилетия ужасяващо физическо, сексуално и емоционално насилие, което тя е търпяла от съпруга си – шофьор на камион, алкохолик и осъден сексуален насилник, който започва да я изнасилва, когато тя е едва 12-годишна, а по-късно я принуждава да проституира.

Когато съдебният процес започна в понеделник защитата на Валери заяви, че тя е жертва, водена от инстинкт за самосъхранение, която се е защитила, след като властите не са успели да я защитят. Освен това те твърдят, че подсъдимата отчаяно е искала да предпази 14-годишната си дъщеря, за която според нея Даниел Полет имал планове също да злоупотребява и да ѝ бъде сводник.

Прокурорите от друга страна говорят за предумишлено убийство, посочвайки, че Валери е признала, че и по-рано през деня е опитала да убие мъжа си като е смачкала и разтворила сънотворни хапчета в кафето му, но той отпил само глътка от него и казал, че вкуса е отвратителен. Той заявил, че няма да го пие.

Убийството раздели Франция

като мнозина твърдят, че Валери е била жертва на системно домашно насилие, при което насилника действа безнаказано, а жертвата редовно е игнорирана от властите, особено, когато е от работническата класа, какъвто е случая с Валери Бако.

От другата страна на дебата са морално консервативните хора, които в страна със 70% католическо население, имат обтегнати отношения с феминистките и са с изключително силни разбирания за светостта на човешкия живот.

Франция е изправена пред много сериозен дебат, тъй като най-малко 55 жени са загинали от началото на годината или от ръцете на партньорите си, или от ръцете на бившите си партньори.

Повече от 620 000 души са се подписали в петиция за отпадане на обвинението в убийство. Междувременно почти 5 млн. души са гледали мъчителното интервю на Валери, в което тя разказва за живота си, който е детайлно описан в книгата ѝ Tout Le Monde Savait (Всички знаеха). В книгата от 200 страници е описано ужасяващото ѝ страдание, което започва, когато родителите на Валери се развеждат в началото на 90-те години на миналия век, а майка ѝ – алкохоличка, започва връзка с Даниел Полет.

Валери твърди, че Полет е започнал да я малтретира през 1992 г., когато нахлул в банята, докато тя миела косата си. Първоначално тя не е имала представа какво точно се случва и е разбрала едва след урок по биология. Бако казва, че е била изнасилвана ежедневно, като това се е случвало , след като майка ѝ излизала за работа.

След жалба на роднина, Полет в крайна сметка е арестуван и осъден за изнасилване. През 1996 г. той беше осъден на 4 години затвор, но в зашеметяващ парадокс във френската правосъдна система,

той не просто е освободен условно две години по-късно, но и му е позволено да се върне в дома на жертвата си.

Злоупотребите започват отново. „Изглежда никой не намираше за странно, че Даниел се върна да живее с нас, сякаш нищо не се е случило. Всички знаеха, но никой нищо не каза“, споделя Валери. Дори майка ѝ знаела какво се случва и един ден Валери я чула да казва: „Не ми пука, стига да не забременее“.

За съжаление точно това се случва през 1998 г., когато 17-годишната Валери и 40-годишният Даниел Полет са изгонени от семейния дом. Тя казва, че се е съгласила да се изнесе с насилника си, защото си е нямала никого и не е имало къде да отиде. Местят се в апартамент, където тя ражда първия им син.

През следващите осем години тя ражда още двама синове и една дъщеря, а през 2008 г. се женят – не, не от романтика, а просто защото връзката им е била такава, в която тя не е имала право да казва „не“, а домашният им живот е бил „екстремен ад“, пише Бако в книгата си.

„Когато той решаваше, че правя нещо неправилно, започваше да проявява насилие. Първоначално бяха шамари, а после започна да ме рита и души. С течение на времето започнаха заплахи с огнестрелно оръжие“, разказва тя. Освен това Даниел бил много „контролиращ“ съпруг, който редовно я унижава и ѝ забранява да говори с хора извън семейството без неговото съгласие.

По различни поводи той

чупи носа ѝ, удря я по главата с чук, урежда да има лесбийски отношения, които той да заснеме.

Ако тя откаже да сътрудничи, той слагал пистолет до главата ѝ и казвал: „Имаш късмет, че е празен, следващият път ще бъде зареден. Ще има куршум за теб и за всяко от децата“.

Бако споделя, че в тяхната общност всички знаели за склонността към насилие на Полет, както и че е осъждан, но никой не се намесвал. В един момент тя казва, че е изпратила децата си в полицията, за да съобщят за домашно насилие, но им било казано, че няма да разследват, освен ако възрастен не подаде жалба.

„Ако не сте живели такъв живот, е трудно да разбере. Когато ежедневието ви е поредица от удари, заплахи, обиди и унижения, в крайна сметка сте неспособни да мислите. Партньора ви ви е промил мозъка“, споделя тя.

Нещата вземат драматичен обрат към 2010 г., когато Полет

решил да напусне работа като шофьор на камион и вместо това да си изкарва прехраната, като принуди жена си да работи като проститутка.

Той слага матрак и завеси в камиона си разпространява листовки, рекламирайки момиче на повикване на име Аделин, което ще се среща с клиенти на усамотени места край големи пътища. Използвал е картон, за да блокира гледката отпред на превозното средство и пробил дупка в него, за да може да наблюдава вкакво прави с клиентите, които му плащали от 20 до 50 евро. „Той не беше мотивиран от парите, а от желанието да гледа как ме унижават“, спомня си. Валери си спомня, че една вечер е била принудена да се срещне с 15 клиенти, които чакали на опашка.

Вечерта на убийството тя била принудена да приеме клиент с „изгнили зъби“, наречен „Маню“, който направи поредица от сексуални желания, които тя не искала да изпълни. Когато тя отказа, той продължил да я изнасилва. След като Маню си тръгнал, тя споделя: „Болеше ме. Кървях. Всичко, което бях преживяла, ме връхлетя изведнъж“.

Тя твърди, че дълбоко травмиращото събитие е довело до моментално решение да застреля съпруга си с 9-милиметров пистолет, който той е държал в превозното средство за защита срещу по-буйни клиенти. Вторият допринасящ фактор, твърди тя, е, че Полет е започнал да разпитва 14-годишната им дъщеря  относно нейната сексуалност, което я карало да се притеснява, че той ще започне да злоупотребява също и с детето.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 8 минути

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 31 минути

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 1 час

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 1 час

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 2 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 5 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини