Организацията на обединените нации е допуснала сексуалният тормоз да процъфтява в нейните офиси по целия свят, а жертвите са игнорирани, докато извършителите остават на поста си, пише The Guardian в свое мащабно разследване.

Катрин Деньов: Мъжете имат право да ухажват настойчиво

Десетки настоящи и бивши служители на ООН сигнализират за мълчание и неефективна система за оплакване, с която се сблъскват жертвите, започва своя анализ The Guardian.

15 интервюирани служители заявяват, че са преживели или съобщили за сексуален тормоз или нападение през последните пет години. Предполагаемите престъпления варират от вербален тормоз до изнасилване.

Източник: Thinkstick/Guliver

Седем от жените официално са съобщили за случилото се, което е рядкост, защото обикновено жертвите се страхуват да не загубят работата си или смятат, че няма да бъдат предприети никакви действия.

"Ако докладвате, с кариерата ви е свършено, особено ако сте консултант", казва служителка, която твърди, че е била тормозена от надзирателя си, докато работи за Световната продоволствена програма.

ООН призна, че има неглижиране на проблема, но от организацията са категорични, че генералният секретар Антонио Гутереш, "е поставил като приоритет борбата срещу сексуалния тормоз и поддържането на политиката на нулева толерантност". Той направи публичен призив за това в края на миналата година.

Служители, които са говорили пред изданието, са от повече от 10 държави. Те държат да са анонимни, отчасти защото не им е позволено да говорят публично по правилата на ООН, отчасти поради страх от отмъщение.

Три жени, които съобщили за сексуален тормоз, всички от различни служби, заявяват, че са били принудени да се откажат от работата си или са заплашвали с прекратяването на договора през изминалата година. Предполагаемите извършители, които включват старши служител, остават все още са на постовете си.

Една от жените, която твърди, че е била изнасилена от по-старши служител на ООН при работа на отдалечено място, заявява: "Няма други възможности да се получи справедливост и аз също загубих работата си".

Тя споделя, че независимо от медицинските показатели и свидетелските показания, вътрешното разследване от страна на ООН открива недостатъчни доказателства в подкрепа на твърденията й. Наред с работата си, тя казва, че е загубила визата си и е прекарала месеци в болница поради стрес и травма.

От вътрешни документи, с които "Гардиън" разполага, става ясно, че две от жените имат притеснения заради начина на провеждане на разследванията. Те твърдят, че екипът на разследването на ООН, службата за вътрешен надзор (OIOS), не успява да интервюира ключови свидетели. Има сигнали, че преписите съдържат грешки и информацията от някои запитвания е изтекла.

Проговорилите за сексуалното насилие са "Личност на годината" през 2017

Посочените извършители са получили разрешение да останат на висши длъжности - с правомощия да повлияят на процедурите по време на разследванията.

Една жена, за която се твърди, че е била нападната, докато работи за ООН, казва, че е била уведомена от омбудсмана на нейната агенция, че не може да се направи нищо повече, за да й се помогне и трябва да подаде жалба, защото е заплашена от висш служител.

Седем други предполагаеми жертви, които говорят пред изданието, са посъветвани изобщо да не подават жалба.

Има сигнали от служители и че не им е предоставена адекватна медицинска помощ или консултации. Жена, която е загубила работата си, заявява, че е посетила три отделни гинеколози в рамките на 24 часа след посегателството, тъй като първият медицински екип, предоставен от ООН, нямал експертиза да се занимава с такива случаи.

Тя каза, че не е получила консултации за изнасилване до шест седмици по-късно.

"Бях в маниакално състояние. Бях в две състояния - да съм много прецизна и да знам точно какво да правя и тежки травматични епизоди, докато силно плачех ", споделя тя.

От дълго време ООН е критикувана за това, че не е разследвала правилно докладите за сексуално насилие и експлоатация на мироопазващите си сили срещу местните хора, не на последно място в Централноафриканската република и Хаити.

Участници в програмите потвърждават, че има безнаказаност в офисите на ООН, а обвинителите редовно мълчат. Има фрапиращи случаи, в които подалите жалба, са разпитвани от собсвените си насилици.

В случаите, свързани с експлоатацията на местното население, възниквали в рамките на ООН, жалбите са трудни за преследване поради международния характер на организацията.

Много висши служители имат дипломатически имунитет, което означава, че могат да избегнат националните съдилища. 

Дори ако предполагаемите извършители да нямат имунитет, инцидентите често се извършват в държави, където съдебната система е неефективна. 

Служителите на ООН често разчитат на организацията не само за наемане на работа, но и за работа с визи и други обезщетения на ООН, като например такси за обучение.

Много жертви и свидетели, които също се страхуват от отмъщение, решават да не говорят. Някои агенции също имат шестмесечен статут на ограничения по жалбите.

Приблизителният размер  на хората, които работят е ООН, е около 44 000 служители, означава, че извършителите могат лесно да бъдат преместени другаде.

В свое изявление ООН обеща да "разгледа укрепването на капацитета ни за разследване на докладите и подкрепа на жертвите".

Организацията заяви, че Гутереш е назначил защитник на правата на жертвите и е създадена работна група на високо равнище за сексуален тормоз, за да преразгледа политиките и да укрепи разследванията. ООН също ще извърши проучване за обхвата на проблема и ще въведе помощна линия за хората, които търсят съвет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.