Още по темата

Руското министерство на правосъдието е предупредило няколко финансирани от държавата американски медии, че може да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти по нов закон.

Законът, макар и не окончателно приет, предоставя право на министерството на правосъдието да определя кои медии да бъдат приемани като чуждестранни агенти.

Министерството е предупредило "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/Радио Свобода", както и някои регионални медии, че попадат под действието на закона.

Долната камара на руския парламент прие закона на 15 ноември. Предстои текстът му да бъде одобрен от горната камара и да бъде подписан от президента Путин.

По-рано Министерството на правосъдието на САЩ поиска от руската медия РТ Америка, която е свързана с финансираната от Кремъл телевизия РТ, да се регистрира като "чуждестранен агент" след обвиненията на американски разузнавателни служби, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ миналата година.

Американското разузнаване: Има намеса на Русия в президентските избори

Хакерски скандал се разрази между САЩ и Русия

Русия, която отрича тези обвинения, обяви, че ще отговори по аналогичен начин на американските действия.

Чуждестранни медии като Си Ен Ен, Радио "Свободна Европа" и Дойче веле, могат да бъдат засегнати от закона, коментира депутатът от управляващата партия "Единна Русия" Андрей Исаев.

Американски представител в Москва обаче обясни, че в Русия неправилно тълкуват американския закон. По думите на на говорителя на посолството на САЩ в Москва Мария Олсон законът не е насочен към определена държава и цели да даде прозрачност, без да налага забрани или ограничения по отношение на свободата на словото. Тя подчерта, че единствено ще се изисква регистрация в Министерството на правосъдието и отчетност.

Всъщност амеериканското Министерство на правосъдието се позовава на закон, който е от 1938 г.

Руската агенция ТАСС от своя страна уточни за руския закон, че след като получат статут на чуждестранни агенти върху работата на тези медии в Русия ще бъдат наложени ограниченията и задълженията, наложени в момента на неправителствените организации - чуждестранни агенти.

Путин притисна със закон чуждите НПО-та в Русия

Междувременно Американо-китайската надзорна комисия по икономика и сигурност в Конгреса на САЩ заяви в последния си годишен доклад, че Китай затяга рестрикциите върху вътрешни и чуждестранни медии, като в същото време неговите държавни медии бързо разширяват дейността си в чужбина. Според доклада експанзията на китайските държавни медии е част от намеренията на Пекин да засили контрола си върху изграждането на имиджа на Китай в глобален мащаб, както и да събира информация.

Китай от своя страна осъди остро в четвъртък констатациите на комисията, която призова техните журналистите от китайските държавни медии в САЩ да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза, че е запознат с доклада и посочи, че въпросната комисия винаги е имала предубеждения към всичко, свързано с Китай. Според него голяма част от съдържанието на доклада е "чиста измислица". Пекин призова комисията да сложи край на "погрешните си думи и дела" и да започне да играе позитивна роля за развитието на отношенията между двете страни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК