Още по темата

Папа Франциск падна, вероятно след пропускане на стъпало, в полския град Ченстохова, но веднага се изправи с помощта на придружаващите го свещеници, съобщи Франс прес.

Папата веднага продължи по пътя си и се качи на олтара, издигнат пред Ясногурския манастир, където се намира иконата "Черната мадона".

Папа Франциск започна втория ден от 5-дневното си посещение в Полша с дълго молитвено съзерцание пред най-свещената полска икона - "Черната мадона" - в манастира в Ясна гура край Ченстохова, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според АП светият отец е съзерцавал иконата няколко минути.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Това е византийска икона, датираща от 6-и или 7-и век и донесена в Полша преди 600 г. Тя е рисувана върху дърво и е покрита със сребро и скъпоценни камъни. От времето, дима и саждите в църквата обаче образите в нея са силно потъмнели, откъдето идва и името й.

Манастирът в Ясна гура е най-голямата католическа светиня в Полша и тук хиляди поляци идват да се молят по всякакви поводи, включително и в трудни времена за семействата и страната им.

Папа Франциск пред иконата "Черната Мадона"
Папа Франциск пред иконата "Черната Мадона" Източник: ЕПА/БГНЕС

След манастира папата отслужи литургия на открито в Ченстохова пред огромно множество, което според някои източници надхвърляше 100 000 души. Месата бе посветена на 1050-ата годишнина от приемането на католицизма в Полша, с което тя стана част от латинскоезичния западен свят.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Франциск говори за "заразителната сила на истинската вяра, предавана от семейство на семейство". Той похвали поляците, които са отстояли вярата си в своята дълга и сложна история, включително и през трудните години на комунистическото управление.

79-годишният папа аржентинец призова поляците да останат единни въпреки такива разделящи ги проблеми, като отношението към мигрантите и бежанците, особено тези, които не са християни.

Източник: ЕПА/БГНЕС