Още по темата

Неучастието на Алексей Навални на президентските избори в Русия догодина няма да се отрази на тяхната легитимност.

Това заяви Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, след като руската Централна избирателна комисия отказа да регистрира Навални като кандидат за президентския пост.

Според Брюксел обаче това хвърля съмнения на демократичността на изборите. 

По думите на Песков в Кремъл били наясно с различните изказвания на анализатори, но не били съгласни с мнението, че отказът за регистриране на Навални може да се отрази на кампанията. Песков не коментира директно решението на ЦИК да откаже да регистрира противника на Путин, а само каза, че комисията се ръководела изцяло от изборното законодателство в страната. 

Навални е определян за най-опасния политически противник на Путин - той обаче няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано. Срещу него е издадена петгодишна присъда за злоупотреба с държавни средства. За да бъде допуснат до изборите, присъдата трябва да бъде отменена, или той трябва да получи специално разрешение. 

Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат (какъвто е Навални), той трябва да събере поне 300 хиляди подписа на избиратели.

Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари. 

Още за кандидатите за президент на Русия: 

Руският секссимвол Ксения Собчак ще се кандидатира за президент

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КСЕНИЯ СОБЧАК В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Цирк: Гей, порнозвезда и негър в Русия за президент 

ВИЖТЕ - ПОРНО ЗВЕЗДА, КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ

Тя е руса, красива и иска да стане президент 

Решението на Централната избирателна комисия в Русия

да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външно действие, цитирано от кореспондента на БТА в Брюксел.

Отбелязва се, че Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие. Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина, се допълва в изявлението.

ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация.

Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно.

Сегашният мандат на Путин изтича на 7 май 2018 г. На изборите следващата година той ще се кандидатира за четвърти път. Президентският мандат в Русия е шест години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК