Още по темата

Йерусалим - градът, за който от хилядолетия спорят, свещено място за три религии, до днес е крайгълен камък в преговорите между израелци и палестинци за създаването на независима палестинска държава.

ВИЖТЕ СВЕЩЕНИТЕ ЗА ТРИТЕ РЕЛИГИИ МЕСТА В ЙЕРУСАЛИМ В НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ

Израел приема Йерусалим за своя столица - "единен и неделим" град, докато за палестинците Източен Йерусалим е столицата на тяхната бъдеща държава.

Кралят на Саудитска Арабия предупреди Тръмп за "гнева на мюсюлманите"

Решението на Тръмп, което ще промени света

През 1947 г., година преди създаването на държавата Израел, ООН изготвя план за разделяне между евреи и палестинци в две държави. До този момент територията е под британския контрол.

На Йерусалим се дава статут под егидата на международната общност с идеята градът да бъде администриран от ООН, заради значението му за трите религии.

През май 1948 г. обаче, дни след обявяването на независимостта на Израел, избухва първата израело-арабска война, в която се включват Египет, Ливан, Йордания и Сирия. Сред завладяните от арабските сили територии е и Източен Йерусалим. До 1967 г. тази част от града остава под контрола на Йордания.

През 1950 г. Израел обявява западната част на Йерусалим за столица на страната.

През 1967 г., по време на втората арабско-израелска война, Израел анексира Източен Йерусалим, включително Стария град. Палестинците и до днес говорят, че Източен Йерусалим е окупиран. Всеки опит различен въпрос, свързан с Йерусалим, да бъде поставен за разглеждане в СС на ООН води до разногласия и обикновено налагане на вето от някоя от страните-членки.

През 1980 г. Израел прие закон, който обяви Ерусалим за "единна и неделима" столица на Израел, според палестинците - в нарушение на международното право.

Палестинците обвиняват Израел и за строителството на незаконни еврейски селища в Източен Йерусалим, докато исканията на палестинци за разрешителни за строеж били отхвърляни, с което постепенно се променяла демографската структура на тази част на града.

Заради споровете и неизяснения статут, посолствата на всички държави, поддържащи дипломатически отношения с Израел, са в Тел Авив, макар израелски държавни институции да са в Йерусалим.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК